Romanya: Mart ayı 2245 covid vakası ile kapanıyor

Romanya’da ilk korona virüs vakasının görüldüğü 26 Şubat’tan bu yana vaka sayısı bugün itibarıyla 2245’a yükseldi. Dünden bu yana hızlı yükseliş gözlenen ölü sayısı, öğleyin yapılan duyuruda 69 olarak açıklandı.

OHAL ve kısmi sokağa çıkma yasağının sürdüğü Romanya’da vaka sayısı 2 bini geçtiği için 4 numaralı senaryo uygulanmaya başlandı. İlk karantina, covid-19 virüsünün ülkedeki en hızlı yayıldığı Suceava ilinde uygulanmaya başladı.

Her gün öğleyin açıklanan istatistiklere göre, yoğun bakımdaki 36 hastanın durumu kritik. Ülkede 52 hastane sadece korona virüs vakalarına tahsis edildi. Başbakan Orban, hastanelerde çok ağır vakaların dışındaki hastalara bakılmayacağını duyurdu.

Paylaşılan istatistiklere göre, karantinada tutulan kişi sayısı 11 bin 576 olarak açıklanırken, 123 bin 577 kişinin evinde tecritte bulunduğu bildirildi. Karantina ve izolasyonda olan kişiler, polis tarafından sürekli yoklanıyor.

DİASPORADA 94 VAKA, 19 ÖLÜM

Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, yurt dışında ikamet eden 94 gurbetçi covid-19’a yakalandı. İtalya’da 56, Fransa’da 14, Almanya’da 7, İspanya’da 6, Namibya, Endonezya, İngiltere’de 2 Romenin yanı sıra, Tunus, İrlanda, Lüksemburg, Belçika ve ABD’de 1’er kişi tedavi altında ya da karantinada bulunuyor.

Vakaların görülmeye başladığından bu yana 19 Romen gurbetçi hayatını kaybetti. En çok ölümlü vakaların yaşandığı İtalya’da 9 Romen vatandaşı covid-19’a yenik düşerken, Fransa’da 6, İngiltere’de 2, Almanya ve İspanya’da 1’er Romen öldü.

EN ÇOK TABURCU BÜKREŞ VE TİMİŞ’TEN

Ülkede ilk vakanın görüldüğü 26 Şubat’tan bu yana 220 kişi iyileşti. 81 taburcu ile Bükreş ilk sırada yer alırken, Timiş vilayetinden 55 kişi sağlığına kavuştu. İaşi vilayetinde 20, Caraş Severin’den 16, Köstence’den 11, Prahova’dan 10, Dolj’dan 7, Braşov’dan 5, Cluj’dan 4, Galati’den 4, Bihor’dan, Braila, Mureş, Neamt, Alba ve Argeş illerinden 1’er kişi bu süreçte covid-19 ile mücadeleyi kazandı.