Romanya hükümeti kredi ödemelerini 9 ay öteledi

Romanya korona virüs nedeniyle çalışma düzeni bozulan kredi borçlularının ödemelerini 9 aylığına ertelediğini duyurdu.

16 Mart’tan bu yana OHAL ile yönetilen ülkede, kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İşyerlerinin zorunlu olarak kapanmasıyla, ödeme dengeleri bozulan ortadireğin kredi ödemelerine, bir kararnameyle düzenleme getirildi.

Kredi türüne bakılmaksızın ödemesi olan ortasından beri OHAL’de olan Romanya’da kredi borçlularının ödemeleri 9 ay ertelenecek. Ertelemeye özel ve tüzel kişilerin, her türlü bireysel ya da tüketici kredileri dahil edildi. Ertelemeye ek bir faiz de işletilmeyecek.

Maliye Bakanı Florin Cıtsu, kredi ödemesini erteletmek isteyenlerin telefon ya da e-posta yoluyla bankaya bu talebini iletmesini istedi.

Kararı destekleyen Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, ülkenin ekonomik olarak yaralarını saracağını söyledi.

KARARNAME YAYIMLANDI

Perşembe gecesi yayımlanan kararnamede, KOBİ’lerin bu ertelemeden yararlandırılacağı belirtiliyor. Ertelemeden yararlanmak isteyen KOBİ ya da özel şahıstan, salgından dolaylı ya da dolaysız şekilde olumsuz etkilendiğini, gelirinin veya maaşının düştüğünü ispatlaması isteniyor. Ertelemeden yararlanmanın bir şartı da şimdiye kadar gecikmiş bir kredi ödemesinin olmaması.

Bu arada milli havayolu şirketi Tarom, tüm yurt içi uçuşarı durdurdu. Sadece insani yardım ve kargo uçaklarına, belli zaman aralıklarında izin verilecek.

Romanya’da şu ana kadar 17 ölüm ve 1029 vaka tespit edildi.