İşte kısmi sokağa çıkma yasağının detayları

Romanya’da covid-19’un yayılmasını önlemek amacıyla iki gün önce tavsiye olarak başlatılan kısmi sokağa çıkma yasakları, bu akşam yerel saatle 22’de yürürlüğe girdi. İçişleri Bakanı Marcel Vela’nın açıkladığı maddeler şu şekilde sıralanıyor:

Gece 22-6 arasında sadece acil durumlarda, yazılı beyanname ibraz edilerek dışarı çıkılabilecek. 06-22 rasında bu yasaktan muaf tutulan kesim şunlar: İşe gidenler, temel gıda temini için çıkanlar, doktor ihtiyacı ya da yaşlı veya çocuk bakımı yapanlar, evin yakınına tek başına hafif sportif aktivite için çıkanlar, kan vermek için ya da gönüllülük aktivitelerine katılanlar.

65 yaş üstü kişiler, sadece 11-13 saatleri arasında temel gıda temini için, doktor ihtiyacı, yaşlı veya çocuk bakımı, ev yakınında tek başına hafif spor aktivitesi icin dışarı çıkabilecek.

Yaşı 65’i aşkın olduğu halde, doktorlar, öğretmenler, bilim adamları, işadamları, tarımla meşgul olanlar bu saat sınırlamasından muaf tutulacak. Bu kişiler her halükarda adeverinta göstererek işlerine gidebilecek.

İşe giden işveren ya da çalışanlar, sorulduğunda izin kağıdı (adeverinta) göstermesi gerekiyor. Bu evrakta, kişiye ait bilgilerin yanı sıra, kullanacağı güzergah ve iş adresi bulunuyor

Diğer nedenle dışarı çıkmak zorunda kalanlar, kişisel taahhütname (declaratia) ibraz etmek zorundalar.

Şahıslar bu evrakları tablet ya da telefondan elektronik ortamda sunabilecek.

Yarından itibaren Romanya’ya yurtdışından giriş yapanların tamamı karantinaya alınacak.

Karantina ya da ev izolasyonundaki kişilerin denetimi yerel otoritelerin sorumluluğunda.

Açık kalan gıda, temizlik ve eczane gibi kapalı mekanlarda ya da halk pazarlarında, satıcı ile müşteri arasında 1,5 metrelik mesafe işaretlerle sağlanmalıdır.

Yarın akşam Romanya saatiyle 23’ten itibaren Fransa ve Almanya ile uçuşlar karşılıklı olarak durduruluyor.

Asker, kamu kurumlarının korunmasında, sokaklardaki polislere takviyede, sınır geçiş noktalarında destek gücü olarak İçişleri Bakanlığı’nın emrinde tutulacak.

Buan göre, asker de polisler birlikte sokakta kimlik kontrolü yapabilecek.

AVM içinde evlere teslimat yapabilen elektronik eşya dükkanları açık kalabilir, gözlükçülere de açık kalma izni çıktı.

Pazar akşamı, jandarma ve polisten toplam 27 bin personel görev yaptı. Son 30 yılın en büyük ortak misyonunda 22-06 saatleri arasında sokağa çıkma yasağını delen 1700 kişi tespit edildi.

Denetimlerde, izolasyonda olması gereken 237 kişi yerinde bulunamadı.

İçişleri Müsteşarı Raed Arafat’ın verdiği bilgiye göre, yerel saatle 20:00 itibarıyla vaka sayısı 784’e yükseldi, ölü sayısı 11 olarak açıklandı.

Arafat ayrıca, bugünden itibaren acil olmayan tüm ameliyat ve muayenelerin 2 haftalığına durdurulduğunu belirtti.