Romanya’da kısmi sokağa çıkma yasağı başlıyor

Romanya, covid-19 virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla, bu akşam (pazar) saat 22’den geçerli olacak şekilde kısmi sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Dün akşam açıklanan yeni tedbirler gereğince, sokakta 3 kişiden fazla insanın bir araya gelmesi yasaklandı. Vatandaşlardan, gündüz 06-22 arasında ikamete yakın noktalardan ihtiyaçlarını gidermesi talep edilirken, gece 22-06 arasında dışarı çıkmak zorunda kalınırsa, polisin vereceği formu doldurmak gerekecek. Olağanüstü hal boyunca geçerli olacak kısmi yasak süresinde gıda ve temizlik dükkanları ve eczaneler açık olacak. Diş hastaneleri ve veterinerlerin sadece acil birimleri hizmet verecek.

14 bin polis ve jandarmanın görev yapacağı kısmi sokağa çıkam yasağına dair alınan önlemlerden bazıları şöyle:

*Dışarıda 3 kişiden fazla bir araya gelmek yasaklandı.

*Tüm mağazalar, AVM’ler kapatılacak. AVM içinde ya da müstakil hizmet veren gıda dükkanları, temizlik malzemesi satanlar ve eczaneler açık kalacak.

*Papaz ya da imamların gerçekleştireceği dua, ibadet, sohbet gibi dini merasimler için online seçeneği tavsiye ediliyor.

*Nikah, sünnet ya da botez veyahut cenaze merasimleri en fazla 8 kişiyle gerçekleştirilebilir.

*Romanya’da ailesi ya da kendisinin yasal oturumu olanların dışında tüm yabancıların ülkeye girişi yasaklandı.

*65 yaş üzerindeki insanların yalnız dışarı çıkması yasaklandı. Yanlarında bir refakatçi olması durumunda çıkabilecek.

*Covid-19 şüphesiyle ev izolasyonu müeyyidesine uymayanlara cezanın yanı sıra, polis eşliğinde bir 14 gün daha ev tecridi uygulanacak.

Romanya’da 16 Mart’ta ilan edilen OHAL 30 gün geçerli. Virüsün yayılmasının durdurulamaması durumunda, daha sıkı tedbirlere başvurulabilecek.