Romanya’da ilk ağır vaka: Bükreş’te bir kişi yoğun bakımda

Korona virüs salgını nedeniyle oluşturulan Acil Durum Komisyonu'na Filistin asıllı Raed Arafat başkanlık ediyor.

Romanya’da faturası her geçen gün ağırlaşan koronavirüs salgınında, Bükreş’te bir hastanın yoğun bakımda olduğu açıklandı.

Durumu kritik olan hastanın, başkentteki Victor Babeş Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde yattığı açıklandı.

Ülke genelinde Çarşamba günü itibarıyla tespit edilen vaka sayısı 37’ye yükselirken, bir gün içinde görülen 8 vaka, yetkilileri ek önlem almaya itti.

Dün akşam bir çağrı yapan Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, vatandaşlardan mutlak zorunluluk olmadıkça seyahate çıkmamalarını istedi.

Ülkede ‘ikinci senaryo’ ilan edilirken, alınan yeni önlemler şu şekilde sıralanıyor:

*Covid-19 virüsüne karşı önleyici ve tedavi amaçlı ilaçların ülke dışına çıkarılması 6 ay süreyle yasaklandı. Listeyi Sağlık Bakanlığı oluşturacak.

*Başkent Bükreş ve tüm il merkezlerinde, 99 kişiden fazla çalıştıran işyerleri, çalışanların mesai çizelgesinde düzenleme yapacak. İşe başlama saatlerinin kaydırılmasıyla, toplu taşımada yığılmanın önlenmesi amaçlanıyor.

*Kamu kurumları, 12-31 Mart aralığında, mesai düzenlemesini yapmak zorunda.

*31 Mart’a kadar 100 kişiye kadar kapalı alanlarda kültürel, bilimsel, dini ve her türlü eğlence faaliyetleri yasaklandı. Kiliselerde, içeride en fazla 100 kişiye izin veriliyor, kalanlar bahçede duaya katılacak.

*Tüm müzeler 31 Mart’a kadar ziyaretçi almayacak.

*31 Mart’a kadar yükseköğretim kurumlarında dersler askıya alınacak. Çalışmayıp yurtlarda kalan öğrencilere evlerine gitmesi tavsiye ediliyor.

*Gerekli durumlarda polis ek tedbirler alabilecek, hastaların taşınmasına eşlik edebilecek.