Romanya’da okullara 11 gün korona virüs tatili

Korona virüs salgın riski nedeniyle, Romanya genelinde üniversite öncesi tüm okullar çarşamba gününden itibaren 11 günlük tatile girecek. 23 Mart’ta ders başı yapılması planlanırken, salgının o günkü durumuna göre yeniden değerlendirme yapılacak.

İçişleri Bakanlığı’nda saatlerce süren toplantıdan sonra alınan kararları Başbakan Ludovic Orban açıkladı. Çarşambadan itibaren okullarda eğitime ara verileceğini belirterek, anons edilen ders başı tarihinin gelişmelere göre uzatılabileceği mesajını verdi. Orban, alınan diğer terbirleri de açıkladı.

Salgın endişesi nedeniyle bazı üniversiteler, ders ve stajları belli süreliğine iptal etti. Kamuoyuna açıklama yapan üniversiteler ve iptal süreleri şöyle:

Bükreş-Carol Davila: Ay sonuna kadar, tüm öğrenceiler için dersler, stajlar ve sınavlar iptal edildi.

Bükreş- SNSPA: Yeni bir karar alınıncaya kadar, 10-13 Mart süresince tüm dersler iptal edildi.

Köstence-Ovidius: Mart ayı sonuna kadar hastanelerde yapılacak ders ve stajlar iptal edildi.

Sibiu-Lucian Blaga: Tıp fakültesi öğrencilerinin hastanelerde yapacağı ders ve stajlar iptal edildi.

Targu Mureş-George Emil Palade: Önümüzdeki iki gün boyunca tüm klinik ve pratik dersleri iptal edildi.

İaşi- Grigore Popa: 9-10 Mart tarihlerinde tüm dersler iptal, 11-31 Mart döneminde tüm dersler online olarak yapılacak.

Öte yandan pazartesi akşamı itibarıyla ülkedeki korona virüs vakası 17’ye ulaştı. Son iki vakanın görüldüğü kişilerin, Bükreş’te ikamet eden 60 yaşındaki bir adam ile, Buzau’dan 73 yaşında bir kadın olduğu bildirildi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde 27 kişi karantinada tutuluyor, 12 bin 789 kişi ise evinde tecrit altında.

Çin’den sonra salgından en çok etkilenen ülke olan İtalya ile Romanya arasındaki tüm uçuşlar dün geceden itibaren karşılıklı olarak iptal edilmişti.