Bükreş’te ilk korona virüs vakasına rastlandı

Romanya’da tespit edilen korona virüs vaka sayısı 13 oldu. Başkent Bükreş’te ilk kez bu virüse rastlandı.

Cumartesi günü ülke genelinde 4 yeni vaka teyid edildi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nelu Tataru’nun verdiği bilgiye göre, başkent Bükreş’te 49 yaşındaki bir adamda korona virüs tespit edildi. 10 gün önce İtalya’dan geldiği öğrenilen adamın, bu süre içinde temas ettiği dört kişi karantinaya alındı. Yetkililer, aynı uçakla gelen tüm yolcuların testten geçirileceğini açıkladı. Virüsün tespit edildiği diğer üç şehir ise Timişoara, Hunedoara ve Galati.

SALGINA KARŞI YENİ TEDBİRLER

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Raed Arafat, korona virüsün yayılmasını önleme adına alınan yeni tedbirleri açıkladı. Buna göre, bin kişiden fazla kişini katılacağı ve açık havada ya da kapalı ortamda düzenlenmesi planlanan toplantılar mart ayı sonuna kadar yasaklandı. Katılımcısı bin kişiden az olan toplantılar, yerel halk sağlığı otoritelerin izniyle gerçekleştirilebilecek. Yine mart sonuna kadar, hastanelerde ziyaretçi kabulüne ve tıp ve eczacılık fakültesi öğrencilerinin uygulamalı stajına ara verildi.

Virüs tespit edilen okullarda eğitime 2 hafta ara verilecek. İtalya’dan dönüşte başkent Bükreş’ten Galati’ye minibüsle giden korona virüs taşıyıcısı ile yolculuk yapanlara ‘gelin, test yaptırın’ çağrısı yapıldı. 29 Șubat’ta, IVECO marka B 83 ZAD plakalı minibüs ile saat 12.15’te, Bükreş-Urziceni-Buzau-Braila-Galati güzergahında seyahat eden tüm yolcuların Galati İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurmaları isteniyor. 29 Şubat’ta Lombardia’dan dönüşte bu araçla yolculuk eden 72 yaşındaki şahısta, dün koronavirüs tespit edilmişti. Tedbir olarak, İtalya ile hava trafiğinin sınırlandırılması da masada.

MOLDOVA’DA İLK VAKA

Öte yandan komşu ülke Moldova’da, İtalya’dan dönen bir kadında korona virüs tespit edildi. Sputnik’in haberine göre, kadının Milano’da kontrol altında tutulduğu hastaneyi terk edip uçağa binerek Kişinev’e geldiği açıklandı. Başbakan İon Chicu, kadının davranışını ‘sorumsuzca’ olarak niteledi.

İtalya’da salgın nedeniyle, pazar sabahından itibaren ülkenin kuzey bölgesi tamamen karantinaya alındı. Karantina, yaklaşık 16 milyon kişiyi kapsıyor. Şimdiye kadar 233 kişinin öldüğü İtalya, Çin’den sonra korona virüsten en çok etkilenen ülke oldu.

Resmi açıklamalara göre Romanya’da 16 kişi karantinada tutuluyor; 19.247 kişi izole (tecrit) halde izleniyor.