Ülkeyi yasa boğan İdlib saldırısının detayları

Saldırıya uğrayan binanın son halini VOA News muhabiri fotoğrafladı.

İdlib’in güneydindeki Balyun köyünde Türk askerine yönelik saldırıyı 10 adet Rus uçağı ile Şam rejimi kara güçleriyle birlikte gerçekleştirdi. Kimlik gizleyerek birden fazla üsten havalanan uçaklar Mehmetçiğin bulunduğu iki binayı ardı ardına vurdu. Yerel kaynaklara göre Rus uçakları, bölgeye intikal eden bir konvoy ile Türk askerinin bulunduğu eski belediye binasını hedef aldı.

Yenişafak gazetesi, İdlib’de Türk askerini hedef alan saldırının detaylarını manşetine taşıdı. Elde edilen bilgilere göre, kahpe saldırı perşembe günü yerel saatle 13:25’te başladı. Rejim ve destekçileri Cebel Zaviye bölgesindeki Balyun’da bulunan Türk birliklerine karadan, birden fazla bölgeden roket ve top mermisi yağdırmaya başladı. Atışlar 15 dakika boyunca aralıksız devam etti. Bölgeye 150’yi aşkın roket mermisi düştü.

Saat 13:40’ta hava bombardımanı başladı. Yerel kaynaklara göre Rus uçakları yardım için bölgeye intikal eden bir konvoy ile Türk askerinin bulunduğu eski belediye binasını hedef aldı. Cebel Zaviye yakınlarındaki Balyun köyünde bulunan belediye binası, uçaklardan atılan 3 füzeyle yıkıldı. Bina içinde çok sayıda Mehmetçik şehit düştü.

Askerleri enkaz altından çıkarmak isteyen bir grup Mehmetçik ise saldırıların devam etmesi üzerine yakınlardaki başka bir binaya sığındı. Mehmetçikler, sığındıkları bu binada da saldırıya uğradı. Bina, Rus uçakları tarafından hedef alındı. Vurulan son binada da şehit düşenler ve enkaz altında kalanlar oldu. Bombardımanda çok sayıda askeri araç da kullanılamaz hale geldi. 

AMBULANSLAR BİLE VURULDU

Bölgedeki şehitleri ve yaralıları almak isteyen ambulanslar da saldırıya uğradı. Enkaz altındaki askerlerin imdadına ilk olarak bölge halkı yetişti. Bölgedeki sivil vatandaşlar, şahsi araçlarıyla saldırıdan sağ kurtulan Mehmetçikleri Türkiye sınırına kadar taşıdı.

AKAR, RUSYA’YA SİTEM ETTİ

Askeri birliklerinin bulunduğu yerlerin, Rus yetkililerle ortak koordine edildiğini vurgulayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ”Buna rağmen bu saldırı gerçekleşmiş, ilk atışa müteakip bir kez daha uyarı yapılmasına rağmen maalesef saldırı devam etmiştir. Bu hava saldırıları sırasında ambulanslar dahi vurulmuştur. Ayrıca bu saldırı sırasında birliklerimizin etrafında hiçbir silahlı grubun da bulunmadığını burada belirtmek isterim.” sözleriyle sitem etti.

Akar, müessif olaydan sonra , SİHA ve kara ateş destek vasıtalarıyla karşılık verildiğini söyledi. Akar’ın verdiği bilgiye göre Suriye güçlerine verdirilen zayiatlar şöyle: 5 helikopter, 23 tank, 10 zırhlı araç, 23 çeşitli cins ve çapta top ve obüs, 5 mühimmat kamyonu, bir SA-17, bir SA-22 hava savunma sistemi, 3 mühimmat deposu, 2 malzeme deposu, bir karargah binası ve 329 rejim askeri etkisiz hale getirildi.

Ateşin düştüğü gariban Anadolu insanının hanelerine Türk bayrakları asıldı.

ŞEHİTLER TOPRAĞA VERİLİYOR

Acı olayın bilançosu ortaya çıkmaya başladı. Saldırı gecesi Reyhanlı ve Antakya il merkezi hastanelerine getirilen şehitler, memleketlerine uğurlandı. Hatay valisinin açıkladığı 33 şehit, ülkenin dört bir köşesinde gözyaşları içinde toprağa verildi. Hastanerlerdeki yaralıların durumuna dair açıklama yapılmadı. Saldırı mahallinde göçük altında kalanların akıbetine dair açıklama yapılmadı. Bu arada sosyal medyada şehit sayısına dair farklı rakamlar dolaşırken, rakamın sızmasını önlemek için hastane çalışanlarına ve askeri personele konuşma yasağı getirildiği iddia ediliyor.