Başkentteki milli parkta 30 dönüm alan yandı

Bükreş’in merkezinde bulunan Vacareşti Milli Parkı’nda Pazartesi günü çıkan yangında 30 bin metrekare alan yandı. Saatler süren yagında, alanda yaşayan canlılardan zarar gören olmadı.

Başkent merkezi Sector 4 sınırları içinde yer alan koruma altındaki parkta, pazartesi öğleden sonra üzeri yangın çıktı. Olay yerine 11 itfaiye aracı sevk edildi. Ancak, kuvvetli rüzgar nedeniyle yangın hızla yayıldı. Kuru otların alev almasıyla zorlaşan yangın söndürme faaliyeti akşamın ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

Aynı bölgede ertesi gün, küçük bir yangın daha çıktı, ancak hızlıca söndürüldü.

CANLILAR ZARAR GÖRMEMİŞ

Yangın sonrası park içinde yapılan kontrollerde, alevlerden olumsuz etkilenmiş bir canlıya rastlanmadı.Yangının sürüngenlerin ve suda ve karada yaşayan diğer hayvan türlerinin kış uykusunda olduğu döneme denk geldiğini kaydeden Vacareşti Parkı yönetimi, “Kuşlar mart ayının sonunda gelecek. Bu nedenle olayın türler ve habitatlar üzerindeki etkisi minimum düzeyde.” açıklamasını yaptı.

Yangın bölgesine sevk edilen 11 itfaiye aracı, başkentte etkili olan kuvvetli rüzgar nedeniyle genişleyen yangını kontrol altına almakta zorlandı.

KESİNTİSİZ BEKÇİ TALEBİ

Yangının sebebi henüz bilinmiyor. Ancak Vacareşti Parkı Derneği yetkilisi Dan Barbulescu, güvenlik için ödenek yokluğundan şikayet ediyor. Barbulescu, ‘’İki bekçi bu kadar büyük alanı koruyamaz. Kesintisiz güvenlik olmalı. Çevre Bakanlığı’ndan ödenek bekliyoruz. Onlar neyi bekliyorlar, bilmiyorum.’’ sözleriyle sitem ediyor.

4 YIL ÖNCE KORUMAYA ALINDI

Bükreş’in güneydoğu bölgesinde yer alan 190 hektarlık alan, çevrecilerin yıllar süren hukuk mücadelesi sonucu, 2016 yılında sit alanı ilan edilmişti. Yeşil alanın yanı sıra, deltasıyla tabiat harikalarından biri olan parkta, 97 çeşit yabani kuş ve nadir bulunan hayvan yaşıyor. Bunlardan 45’i soyu tükenmek üzere olan türlerden oluşuyor.