Hanau’da binler, ırkçılığa ve nefrete karşı yürüdü

Yürüyüş sırasında, kurbanların isimleri taşındı.

Irkçı saldırı sonucu aralarında Türkiye kökenlilerin de olduğu dokuz kişinin hayatını kaybettiği Almanya’nın Hanau şehrinde  binlerce kişi ırkçılığa karşı yürüdü.

Frankfurt yakınlarındaki 100 bin nüfuslu şehirde, “Teröre ve İslam düşmanlığına karşı” sloganıyla bir yürüyüş düzenlendi. Pazar günü düzenlenen gösteriye Almanya genelinden 10 binden fazla kişi katıldı.

Deutsche Welle’de yer alan habere göre, şehirdeki cami dernekleri tarafından düzenlenen, kilise, sinagog ve Hanau Belediyesi tarafından desteklenen yürüyüşte saldırıda çocuklarını yitiren bazı aileler en önde yürüdü. Katılımcımlar ellerinde kurbanların fotoğraflarını taşıdı.

Eylemde konuşma yapan Hanau Belediye Başkanı Kaminsky’nin sözleri sık sık alkışlarla kesildi. Toplumu bölmek isteyenlere fırsat vermeyeceklerini belirten Kaminsky, “Şu içinde bulunduğumuz günler ve saatler şehrimizin barış zamanındaki en karanlık ve koyu vakitleri olmuştur” diye konuştu.

Saldırıda hayatını kaybeden Gökhan Gültekin’in babası Behçet Gültekin ise DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, oğlunu kaybetmenin üzüntüsü içinde olduğunu söyledi. İki oğlunun da Almanya’da doğup büyüdüklerini anlatan Gültekin, “bunu hak etmedik” diye konuştu.

Romanyalı Viorel Paun, içecek almak için park ettiği aracında saldırnın hedefi olmuştu.

NE OLMUŞTU?

Çarşamba günü saat 22.00 sıralarında meydana gelen saldırıda 21 ile 44 yaşları arasında 9 kişiyi öldüren Tobias R. (43), saldırıdan kısa süre sonra evinde 72 yaşındaki annesiyle ölü bulunmuştu. Saldırıda Türkiye kökenli gençler Ferhat Ünvar, Gökhan Gültekin, Fatih Saraçoğlu, Sedat Gürbüz ile Hamza Kurtovi (Bosnalı), Mercedes Kierpacz (Polonyalı), Kaloyan Velkov (Bulgar), Vili Viorel Paun (Romanyalı), Said Nasser El Hashemi (Afganistanlı) hayatını kaybetmişti.

Romanya’nın güneyindeki Giurgiu şehrinden Hanau’ya giden 23 yaşındaki Paun, kargo şirketindeki mesaisinin bitiminde içecek almak için durduğu Türk marketinin önünde, aracının içinde vurulmuştu.