Cumhurbaşkanı İohannis, yargının zirvesine atamalar yaptı

Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, üç yargı kurumunun tepe noktalarında 3 yıllığına görev yapacak isimleri belirledi.

Bugün yayımlanan kararnamede, Adalet Bakanı Catalin Predoiu tarafından önerilen isimler, aynen kabul edilerek ilgili kurumların başına göreve getirildi. Buna göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı (Ministerul Public) görevine Gabriela Scutea, Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA) Başsavcılığı’na Crin-Nicu Bologa, Organize Suçlar ve Terörizmle Mücadele Kurumu (DIICOT) Başsavcılığı’na Elena-Giorgiana Hosu getirildi.

KİM KİMDİR?

Gabriela Scutea, bugün başkanlık görevine getirildiği kurumda 2006-2013 döneminde başsavcı vekili olarak görev yaptı. Ardından 3 yıl boyunca Avrupa Komisyonu’nda yüksek temsilci olarak çalışan Scutea, Adalet Bakanlığı’na müsteşar olarak döndü.

Giorgiana Hosu, 20 yıldır çalıştığı DIICOT’ta son olarak başsavcı vekilliği yaptı. Hosu, 2015 yılında dönemin başsavcısı Alina Bica’nın istifası sonrası geçici olarak başkanlık görevini yürütmüştü.

1996 yılından bu yana savcılık görevini yürüten Crin Bologa, 2005-2008 yılları arasında Yolsuzlukla Mücadele Kurumu’nun Cluj vilayetindeki şubesinin başkanlığını yaptı. DNA’nın yeni başkanı olan Bologa, Salaj vilayetinde başsavcı vekili olarak çalışmaktaydı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 3 yıllığına seçilen isimlerden Gabriela Scutea ve Giorgiana Hosu için Hakimler Yüksek Kurulu (CSM), olumsuz görüş bildirmişti. Ancak kurulun görüşünün yasal yaptırımı yok. Anayasaya göre, yüksek yargıya atama yetkisi cumhurbaşkanında.