Yabancı işçiler Romanya’nın dört bir yanında çalışıyor

At yetiştiriciliği konusunda çalışan Brezilyalılar, tuz çıkaran Tunuslular, şarap yapan Belaruslular, sigara üreten Endonezyalılar, halı üreten İngilizler, halat yapan Ruslar, iç çamaşırı diken Iraklılar, ayakkabı üreten Mısırlılar veya kauçuk ürünlerin imalatına yardımcı olan Senegalliler…

Bunlar, AB dışı ülkelerden gelip Romanya’da yasal olarak çalışan 33 bini aşkın yabancıdan sadece birkaç örnek. 5500 nüfuslu Ditrau beldesindeki Sri Lankalı fırın işçileri kamuoyunda tartışılırken, Çalışma Bakanlığı, 31 Ocak tarihi itibarıyla Romanya’da iş sözleşmesiyle çalışan, AB ve AB dışı ülke vatandaşlarının güncel rakamlarını yayınladı.

İş Teftiş Kurumu’nun Ziare.com adlı haber sitesine gönderiği listeye göre, ülkede AB dışından 33 bin 896 kişi iş sözleşmesiyle çalışıyor. AB ülkelerinden gelerek Romanya’da çalışan vatandaşların sayısı, 13 bin 290.

EN ÇOK TÜRK İŞÇİ VAR

Türk işçiler, son yıllarda sayısal olarak elde ettikleri birinciliği koruyor. En güncel rakamlara göre, ülkede işçi kategorisinde bulunan TC vatandaşı sayısı 5 bin 291. Vietnamlılar 4 bin 896 kişi ile ikinci sırada yer alırken, onu izleyen ülke ve vatandaş sayısı şöyle: Moldova’dan 3 bin 58 kişi, Nepal’den 2 bin 782 kişi, Çin’den 2 bin 943 kişi, Sri Lanka’dan 2 bin 264 kişi, Hndistan’dan 2 bin 2 kişi.

Sadece alışıldık ülkelerden değil, dünyanın her köşesinden Romanya’ya yabancı işçi gelmiş. Kayıtlarda Gana’dan 25, Bolivya’dan 6, Haiti’den 2 ve Burkina Faso’dan 1 işçi yer alıyor.

EN ÇOK YABANCI İŞÇİ BAŞKENTTE

İş Teftiş Kurumu’nun tablosunda, AB ve AB dışı ülkelerden gelen yabancı işçiler ülkenin her bir iline dağıldığı gözüküyor. Toplam 18 bin 521 yabancı işçinin çalıştığı başkent Bükreş ile 4 bin 748 yabancının kayıtlı olduğu İlfov ilk iki sırada. Ülkenin en büyük 5 vilayeti arasında yer alan Timiş’te 2 bin 909 ve Cluj’da 2 bin 36 yabancı işçi kayıtlı. En az yabancı işçi, 116 kişi ile Teleorman ve 79 kişi ile Vaslui’de bulunuyor.

139 yabancı işçinin çalıştığı Harghita’da 1 Türk vatandaşı var.

Sri Lankalı fırın işçilerinin çalıştığı Ditrau kasabasının bağlı olduğu Harghita ili sınırlarında 139 yabancı işçi çalışıyor. Macaristan pasaportlu 88 işçi, bu ilde çalışan yabancılar arasında ilk sırada.

YABANCI İŞÇİ İHTİYACI SÜRECEK

Sosyolog Dumitru Sandu, Romanya’nın önümüzdeki yıllarda açığını azaltmak için işgücü ithalatına (ilk olarak orta-yüksek nitelikte) devam etmekten başka seçeneği olmadığını söylüyor. Sandu, Ziare.com’a yaptığı açıklamada şu uyarıda bulunuyor: ‘’Ülkeden yurt dışına çalışmaya gidenlerin sayısı arttıkça ve hükümet edenler bunu azaltmaya yönelik tedbirler almadığı müddetçe, yurt dışından işçi gelmeye devam edecek.’’

Romanya, Avrupa Birliği’ne üye olmasıyla birlikte ciddi iş gücü kaybetti. Yaklaşık 4 milyon Romenin, başta İtalya ve İspanya olmak üzere Batı ülkelerinde çalıştığı biliniyor.