Sırbistan sınırına Türk polisi gönderecek yasa meclise sunuldu

Sırbistan sınırlarında Türk polisinin görev yapmasına imkan sağlayan yasa teklifi, geçen cuma TBMM’ye sunuldu. İlk kez gündeme geldiği mayıs ayında gurbetçilere yardım edeceği bildirilen polislerin, yasa teklifinde Gülencileri yakalayacağı belirtiliyor.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, yasa teklifinde Türk polisinin, Sırp güvenlik güçleri ile gümrük kapılarında ortak devriye görevi yapması öngörülüyor.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sırbistan Başbakan Yardımcısı Stefanoviç’arasında imzalanan anlaşma, 7 Şubat’ta TBMM’ye kanun teklifi olarak Meclis’e sunuldu.
Teklifin gerekçesinde, “Sırbistan ile ortak devriye yürütülmesi, sahte seyahat belgeleri ile Avrupa ülkelerine kaçma teşebbüsünde bulunabilecek kişilerin tespitinde faydalı olacaktır” denildi. 

Anlaşma, Sırp polisine kendi vatandaşlarının ülkemizde katıldığı etkinlikler, göçmen kaçakçılığı ve asayiş konularında işbirliği için, kendi üniformaları ile ve silahsız biçimde Türk sınır kapılarında görev yapabilme imkanı sağlıyor.

‘GURBETÇİLERE YARDIM İÇİN’ DENMİŞTİ

Türk kamuoyu, Sırbistan sınırlarında Türk polisinin görevlendirileceğinden ilk kez, geçen yılın mayıs ayında haberdar olmuştu. Almanya’nın Münih kentindeki iftar etkinliğinde gurbetçilerle buluşan Yurt Dışı Türkler Başkanı Abdullah Eren, “Bu izin sezonunda Türkiye’ye seyahat eden Avrupalı Türkler için Sırbistan sınırında üçer tane Türk polisi ve uluslararası öğrencilerimiz olacak.” demişti.

Türk polisinin Sırbistan’da görev yapabilmesi için TBMM’den yasanın çıkması yeterli değil. Aynı yasanın Sırp parlamentosunda onaylanması gerekiyor.