Romenler ev sahibi olmak için tasarruf ediyor

Avrupalı bir bankanın yaptırdığı araştırma, her beş Romenden ikisinin ev sahibi olmak için para biriktirdiğini ortaya koydu. Uzmanlar, ev sahibi olmanın insanlara istikrar hissi verdiğini belirtiyor.

Hollanda bankası ING’nin Ipsos araştırma şirketine yaptırdığı çalışmada, Avrupa genelinde halkın konut alma eğilimi ve bunun yan etkileri ölçüldü.

Avrupalıların yüzde 70’inin kirada oturmak yerine ev sahibi olmayı tercih ettiğini ortaya çıkaran ankete göre, Romenlerin yüzde 84’ü ev sahibi olmayı önceliyor. Tasarruf deyince konut aklına gelen Romenlerden, ev dışında bir tasarrufa açık oranı sadece yüzde 56. Bu rakam, yüzde 81 olan Avrupa ortalamasının epey altında kalıyor. Ev dışında bir tasarrufa sıcak bakanlar arasında Almanlar, Hollandalılar ve Avusturyalılar yüzde 90’lık oranla başı çekiyor.

Romanya’da kendi evinde oturanların yüzde 96’sı, konutun değerinin arttığını ve kendisine kar getirdiğini düşünüyor. Avrupa’da bu konuda en düşük oran yüzde 58 ile Almanlarda.

EV ALMANIN ANTERNATİFİ; SEYAHAT

Avrupalıları ev almaktan caydıran sebeplerin başında fiyatlar ve aşırı borçlanma korkusu geliyor. Ev sahibi olmanın alternatifi olarak seyahati seçiyorlar.

Anket, Romenlerin yüzde 21’inin bir eve sahip olamayacağına inandığını gösteriyor. Romenlerle aynı oranda umutsuzluğa sahip olanlar ise İspanyollar.

Ipsos online olarak yaptığı bu ankette 15 ülkeden 15 bin 146 kişiyle görüştü. Çalışmaya Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Romanya, İspanya, Türkiye, İngiltere, Avustralya ve ABD’den denekler iştirak etti.