En sağlıklı Avrupa başkenti Kopenhag; Ankara ve Bükreş son beşte

Avrupa başkentleri arasında 10 kriter üzerinden yapılan değerlendirmede, en sağlıklısı Kopenhag olurken, Bükreş ve Ankara son 5 arasında yer aldı.

Online sağlık hizmetleri sunan treated.com sitesi, 46 Avrupa başkenti arasında sağlıklı yaşam değerlendirmesi yapmak istedi. Bunun için 10 değişken belirlendi: Fitness kulübü, bir yetişkin için aylık ücret; yaşam beklentisi; hava kalitesi; su kalitesi; genel yaşam kalitesi; GSYİH’dan sağlık hizmetlerine ayrılan oran; 5 meyve veya sebzenin maliyeti; karbondioksit emisyonları; yürümek veya bisiklete binmek imkanları; yeşil alanların kalitesi.

Bu kriterlere en olumlu cevap veren şehir beklendiği gibi İskandinavya’dan çıktı. Yapılan sıralamada, Danimarka’nın başkenti Kopenhag birinci oldu. Yaşamak için en mutlu, en yeşil ve en güvenli görülen ilk beşteki diğer şehirler ise, Viyana, Bern, Helsinki ve Berlin olarak sıralandı.

ANKARA VE BÜKREŞ SON BEŞTE

Sitenin yaptığı değerlendirmede son sırayı Bakü aldı. Moskova, Bakü’nün bir üstünde yer alırken, Bükreş, sondan üçüncü sırada kendine yer bulabildi. Bükreş ile Ankara arasına ise Roma girdi.

Sitenin yaptığı sağlıklı başkent sıralaması, bu alanda yapılan diğer araştırmalarla paralellik gösteriyor. İskandinav ülkeleri, Avrupa kıtasının en sağlıklı bölgesi olarak kabul ediliyor.