Kasabalı, iki yabancı hamurkâra bakıp göçmen akını korkusuna kapıldı

Romanya’nın Transilvanya bölgesindeki bir kasabaya Sri Lanka’dan getirilen işçiler, yerel halk arasında ‘göçmen akını’ korkusunu alevlendirdi. Polis, yabancı işçiler aleyhinde nefret yayanlar için soruşturma başlattı. İki işçi geçici olarak komşu kasabaya taşındı.

Romanya basınını günlerdir meşgul eden olayın merkezi Hargita iline bağlı Ditrau kasabası. Macar azınlığın yaşadığı 5500 nüfuslu kasabada rutin giden hayat, bir unlu mamüller işletmesinin Sri Lanka’dan iki işçi getirmesiyle birden değişti. Yabancı işçilere, ‘Göçmen akını istemiyoruz.’ diye itiraz eden kasabalı, sokağa döküldü. İşyeri sahibine tepki gösterenleri sakinleştirmek için belediye başkanı, yerel meclisi topladı.

Koridorlarına kadar dolu olan salondaki vatandaşlar, gelen iki yabancı işçinin göçmen akınını tetiklemesiyle kasabanın demografik yapısının değişeceğini savundu. Bir yaşlı, tepkisini ”Bugün iki kişi gelir, yarın 10 kişi daha gelir. Biz göçmenleri istemiyoruz.’’ sözleriyle ortaya koydu. Bir başka yaşlı ise, çok kötü şeyler duyduğu için göçmenleri istemediğini söyledi. Söz alan papaz Biro Karoly, yabancı karşıtlığı yapmadığının altını çizerek, ”Halkımız burada, biz burdayız, dışardan iş gücü istemiyoruz.’’ görüşünü dile getirdi.

BUDAPEŞTE MERKEZLİ YAYINLAR

Yaşananları Europa Libera muhabirine değerlendiren Ditrau Belediye Başkanı Puşkaş Elemer, yerel halkın göçmen karşıtı yayın yapan Budapeşte medyasının etkisi altında kaldığı görüşünde. Başkan Elemer, ”İnsanlar göçmenlere ilişkin olumsuz haberleri duyuyor. Gelen iki insanla kalmayacağı, gerisinin geleceği korkusu içindeler. Kültürel değerlerini kaybetme endişesi yaşıyor.’’ tespitinde bulundu.

90 personelle hizmet veren işyerinin sahibi Köllö Katalin, yerel iş gücü eksikliğinden şikayet ediyor.
YEREL İŞ GÜCÜ BULAMIYORUZ

İşyeri sahibi Köllö Katalin, yerel personel bulamadığı için Sri Lanka’dan işçi getirdiğini söyledi. ”Çok ilan verdim, komşu şehirler dahil. Ancak bulamadım. Ülkemizde iş gücü problemi var. Tecrübeli usta bulunmuyor.” diyen Katalin, yeni çalışanlarının yetenekli, işini bilen insanlar olduğunu kaydetti. Kasaba nüfusunun yüzde 20’sinin gurbette çalıştığını vurgulayan işyeri sahibi, göçmen karşıtlarından şu sorunun cevabını bekliyor: ”Yurt dışında çalışan 4 milyon insanımız var, onlar böyle bir ayrımcılıkla karşılaşsa ne düşünürlerdi?”

EKMEK PEŞİNDEYİZ

Basının ilgi odağı olan Sri Lankalı işçiler çalışmasına devam ediyor. Şimdilik 15 km ötedeki komşu kasabaya taşınan işçilerden Amarishinga Mahinda, ekmek parası için Romanya’ya geldiğini söylüyor. Mahinda, ”12 yıl memleketimde, 11 yıl Katar’da çalıştım. Burada iki yıllık sözleşmem var, bence şartlar iyi.” şeklinde konuşuyor.

Firmanın eski çalışanı kadın, ağr iş yükü nedeniyle ayrıldığını söylüyor.

Kasabanın en büyük fırın işletmesinin bazı eski çalışanları ise, ağır çalışma koşulları yüzünden işi bıraktıklarını söylüyor. Ancak, çalışma bakanlığı müfettişleri, pazartesi yaptığı teftişte, çalışanlar yönüyle bir sorun olmadığını raporladı, bir ekipmanın amacı dışında kullanıldığı gerekçesiyle firmaya 10 bin ley (2200 euro) ceza yazdı. Basındaki haberler üzerine polis, nefret söylemi ve ayrımcılık içeren davranışlara inceleme başlattı.

MEDYADAN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Küçük bir kasabadan ülkeye yayılan tartışma, Romanya medyasında geniş yer kaplıyor. Attila Kustan Magyari, Maszol gazetesindeki yazısında, şu gerçeğe vurgu yapıyor: ”Her ne kadar sermaye odaklı küresel ekonominin sorunlara yol açtığına ben de inanıyor olsam da, toplumları sonsuza dek kendi içlerinde kapalı tutamazsınız.”

Romkat.ro adlı katolik gazetesinde çıkan değerlendirme, sağduyu çağrısı içeriyor. Göçmenlere karşı medya üzerinden açılan savaşın toplumda hoşgörüyü yok ettiği belirtilen yazıda, ”Bu yayınlar sadece gerçeği değil, diyalog becerisi ve isteğini öldürmektedir. Yapılacak şey, gerginliği azaltıcı davranmaktır.” deniyor.

Tartışmalar, geniş müşteri kitlesine sahip işyerinin satışlarını etkilemiş. Medyaya yansıyan bilgilere göre, satışlar yüzde 20 düşüş göstermiş. 2010’da 12 kişiyle işbaşı yapan firma sahibi, hali hazırda çalıştırdığı 90’ı aşkın işçisiyle bu kaybı çok geçmeden telafi edeceğine inanıyor.