Bulgaristan’daki Tombul Cami, mimari ödül için yarışıyor

Bulgaristan’daki önemli Osmanlı eserlerinden Tombul Cami, ülkedeki bir mimarlık yarışmasına dahil edildi.

Bakış.bg sitesinin haberine göre, ülkenin kuzeyindeki Şumen (Şumnu) ilinde bulunan cami, mimari eleştiri ve gazetecilik platformu WhATA tarafından her yıl organize edilen mimarlık ödüllerine aday olarak gösterildi. Halk arasında Tombul Cami olarak bilinen Şerif Halil Paşa Camii, restorasyon ve rekonstrüksiyon dalında ‘yılın normalliği’ kategorisinde yarışıyor.

Bu kategorideki eserlerde, aday binanın mimari tarihinin karmaşık katmanlarını ne kadar yansıttığına bakılıyor, bu özelliklerin norm haline getirilmesi amaçlanıyor.

Yarışmada toplam 8 kategori bulunuyor. 6. kategorinin ilk sırasında yarışan Tombul Cami’nin 6 rakibi daha var. 31 Ocak’a kadar sürecek yarışmanın kazananları 17 Şubat’ta açıklanacak.

275 YILLIK OSMANLI ESERİ

Şumen’ deki “Şerif Halil Paşa” veya halk arasında bilinen ismi ile Tombul Cami 1744 yılında Şerif Halil Paşa tarafından yaptırılmış. Bulgaristan’ın “Ulusal 100 Turistik Yer” listesinde yer alan cami, kesintilerle birlikte 15 yıl süren bir restorasyonla eski ihtişamına kavuştu.

Geçen yıl tamamlanan restorasyon çalışmalarıyla, minber ve kürsü eski haline getirildi, eğilmeye başlayan 45 metre uzunluğundaki minare de restore edildi.

Tombul Cami, 40 m uzunluğunda tek minare ve 25 m yükseklikte kubbeye sahip. Duvarları düz taştan kesilmiş, çeşitli geometrik şekiller verilmiş ve bitki figürleriyle süslenmiş. İç tarafında Lale Devri etkisi olarak adlandırılabilecek Türk Barok kalem işi bezeme görülüyor. Aynı zamanda külliye olan camide, kütüphane ve mektebi içeren bir medrese bulunuyor.