ABD, Halkbank’ın katılmayacağı duruşmalar için milyonlarca dolar ceza istedi

Reza Zarrab’ın New Yorkt’ta Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tanıklık yapması ABD basınında geniş yer buldu.

ABD, Halkbank’ın İran yaptırımlarını delmekle suçlandığı davada katılmayacağı her duruşma için başlangıçta günlük bir milyon dolar ceza ödemesini talep etti. New York’ta süren davada hükümet, federal hakime ilettiği talepte, bundan böyle bankanın katılmadığı her bir duruşma için cezanın iki katına çıkmasını istedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, savcılar, ‘böylesine baskı unsuru içeren bir talebin davalıyı duruşmalara katılmaya ikna edeceği’ görüşünde.

Halkbank’ın davaya katılmadığı ilk hafta bu ceza 7 milyon dolara, ikinci haftada 21 milyon dolara ve sekiz hafta sonunda da 1,8 milyar dolara ulaşabilir.

Halkbank’ın ABD’deki avukatı Andrew Hruska, konuyla ilgili görüş bildirmedi.

Kamu bankası olan Halkbank’a Amerikalı savcılar 15 Ekim tarihinde 45 sayfalık iddianame ile “dolandırıcılık” ve “kara para aklama” dahil 6 farklı suçlama yöneltmişti.

Başlatılan yargı süreciyle ilgili yapılan yazılı açıklamada, Halkbank’ın ABD’nin nükleer programı nedeniyle İran’a uyguladığı yaptırımların delinmesi amacıyla yıllarca süren ve toplam boyutu milyarlarca dolara ulaşan bir düzenin parçası olduğu iddia edilmişti.

Savcılar, İran’ın Halkbank sayesinde dondurulmuş 20 milyar dolarlık petrol gelirine ulaştığını öne sürerken Halkbank avukatları suçlamaları reddederek davaya yanıt vermeyi kabul etmedi.

Bu da savcıların Halkbank’ı yargıdan kaçmakla suçlamasına neden oldu.