Anadolu’da top koşturan Romen futbolcuların ilk yarı karnesi

Kaydettiği 11 golle, Gençlerbirliği'nin gol yükünü sırtlayan Bogdan Stancu, Süper Lig'de bu sezon en gözde Romen oyuncu.

Şüphesiz ki Romen futbolunun Türkiyedeki en büyük başarısı Hagi ve Popescu ile 2000 yılında Avrupa Ligi ve Süper Kupa şampiyonluğu kazanılan dönemdir. Galatasaray’ın bu iki efsane oyuncusu Romen futbolunun Türkiye’de tanınmasına ön ayak oldu.

2000’li yılların başında getirilen yabancı oyuncu kısıtlamasıyla, Romen futbolcu sayısında azalma yaşansa da, Süper Lig’de top koşturmuş hatırı sayılır sayıda Romen oyuncudan söz edebiliriz. Kadıköy panteri lakaplı Daniel Pancu ve Florin Cernat, takımlarında parlayarak taraftarın gönlüne taht kuran iki isim.

Günümüzde, eski parlaklığında olmasa da, vasatın üzerinde oyunlarıyla 6 Romen oyuncu, Süper Lig’de ter döküyor. Gelin hep birlikte, bu oyuncuların ilk yarı karnelerine bakalım.

Bogdan Stancu: Geçtiğimiz kış transfer döneminde Gençlerbirliği takımına transfer olan tecrübeli oyuncu, bu sezon flaş bir başlangıç yaptı. İlk yarıda 15 kez forma giyen Romen golcü, 12 defa ilk 11’de şans buldu. Kaydettiği 11 golle, takımının gol yükünü sırtlayan Stancu, 11. haftadan bu yana forma giydiği tüm maçlarda en az birer defa rakip fileleri havalandırdı. Romen santrfor, Alanyasporlu Cisse ve Trabzonsporlu Sorloth’un ardından, Süper Lig’de en golcü üçüncü isim. Gençlerbirliği’nin yıldızı, performansıyla Romanya milli takım teknik direktörü Mirel Radoi’in gözüne girdi. Radoi, 32 yaşındaki Stancu ve 35 yaşındaki Sapunaru’yu yeniden Romanya milli takımına kazandırmak istediğini söyledi.

Florin Andone: Premier Lig’den geçen yaz Galatasaray’a kiralık olarak gelen Andone, sakatlıklar yüzünden fazla forma şansı bulamadı. 9 maçta forma giyen genç yıldız, rakip fileleri 2 kez havalandırdı. Süper Lig’in 8. haftasında Sivasspor’a karşı yıldızlaşan Romen forvet, 2 harika gol atarak Galatasaray taraftarını heyecanlandırmış olsa da, sonrasında süregelen istikrarsız performans ve sakatlıklar nedeniyle taraftarın gözünden düştü. Aralık ayının başında sözleşmesi dondurulan 26 yaşındaki oyuncu, kulüplerin anlaşması halinde kiralık sözleşmesi feshedilip İngiltere’ye gönderilecek. Dizinden sakatlığı süren oyuncunun ocak sonunda sahalara dönmesi bekleniyor.

Bu yaz Gazişehir’e transfer olan 27 yaşındaki Alin Toşca, ilk yarıda oynanan 17 maçın tamamında 90 dakika forma giydi.

Alin Toşca: Türkiye’de görev yapan iki yabancı teknik direktörden biri olan Marius Şumudica’nın hemşehrisi ve öğrencisi Toşca, bu yaz İspanya’nın Real Betis takımından bedelsiz olarak transfer edilmişti. Süper Lig’in 9. sırasında yer alan Gazişehir’in değişmez stoperi haline gelen 27 yaşındaki oyuncu, ilk yarıda oynanan 17 maçın tamamında 90 dakika forma giydi. Toşca, savunma oyuncusu olmasına rağmen, bu sezon hiç sarı veya kırmızı kart görmeyerek takdir topladı.

Kayserispor’dan yazın Denizlispor’a transfer olan Cristi Sapunaru, yeni hocası Mehmet Özdilek’in vazgeçilmezi oldu.

Silviu Lung Jr: Şu anda Türkiye’deki üçüncü sezonunu yaşayan 30 yaşındaki Romanyalı kaleci, Kayserispor’un bu sezon yediği 45 golün 35’inde sahadaydı. Tecrübeli kaleci, bu istatistikle takımındaki en kötü sezonunun geçiriyor. Sarı kırmızılı kulüp, kötü gidişata dur demek için hocası Bülent Uygun’la yollarını ayırdı. İkinci yarıya Hırvat Robert Prosinecki ile başlayacak takımda nelerin değişeceğini zaman gösterecek.

Cristian Sapunaru– Kayserispor’dan ayrılıp temmuz ayında Denizlispor’a imza atan tecrübeli oyuncu, ligde 14, kupada 1 maçta forma giyerek teknik adam Mehmet Özdilek’in vazgeçilmezi olmayı başardı. İlk yarıda yenilen 23 gol, Sapunaru’lu Denizlispor defansının bir başarısı. 35 yaşındaki defans oyuncusu, performansıyla Mirel Radoi’in dikkatini çekmiş olacak ki, Romanya milli takımından davet aldı.

Paul Papp: 2017’den beri Türkiye’de oynayan Paul Papp, iki sezondur Sivasspor forması giyiyor. Bu sezon teknik direktör Rıza Çalımbay’ın gözüne giremeyen Romen defans oyuncusu, ligde forma şansı bulamazken, kupa maçlarının üçünde sahada görev aldı. Sezon sonunda takımıyla sözleşmesi sona erecek olan Papp, kendine yeni kulüp arayacak.

FATİH ÖZDEMİR, BÜKREŞ