Herkese terörist derseniz, aslında kimse terörist değildir

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yeni Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türk hükümetinin hoşuna gitmeyen her şeyi ‘terör’ çuvalına sokarak gerçek sorunları örttüğünü ileri sürdü.

Son 10 yılını Türkiye ile ilgili konular üzerinde çalışarak geçiren yeni raportör, Euronews Türkçe’nin sorularını yanıtladı. Hukukun üstünlüğü vurgusu yapan Amor, şu ifadeleri kullandı: ”Terör’yaftasının genişliği gerçek sorunları örtmekte kullanılıyor. Vatandaşlarının sorunları ile ilgilenen bir belediye başkanı, hükümeti eleştiren öğrenciler ve akademisyenleri, Gülen’in Endonezya’daki okulunda bir öğretmeni, Suriye harekatını eleştiren bir gazeteciyi ve aynı zamanda havan topu atıp insanları öldüren birini hep birlikte bu yafta ile anabiliyorsanız böyle bir ‘terörizm’ yelpazesi insan hakları ve hukukun üstünlüğü noktasında zorlanır.”

Fransa’daki gösterilerde bir Türk gazetecinin gözünden yaralanmasına neden olan polisler için Türk hükümetinin ‘terörist’ suçlaması yaptığının altını çizen raportör Amor, Ankara’ya şu sözlerle sitem etti: ”E yani herkes mi terörist? Eğer bunu her şey ve herkes için kullanırsanız işin sonunda hiçbir şey ve hiç kimse terörist değildir. Bu kelimenin siyasi olarak kullanılmasını bile anlayabilirim ama yargının buna ilişkin değerlendirmelerini anlamak gerçekten güç.”

Türkiye’nin değişeceğine dair umutlu olduğunu söyleyen Amor, ocak ayının ikinci yarısında Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyor.