Uygur aktivist İlham Tohti’ye Saharov Ödülü

2014'ten bu yana Çin'de cezaevinde bulunan İlham Tohti'nin ödülünü, kızı Cevhr Tohti aldı.

Avrupa Parlamentosu’nun insan hakları ve ifade özgürlüğü için mücadele edenleri onurlandırdığı Saharov Ödülü Strasbourg’da düzenlenen törenle Uygur ekonomist ve insan hakları aktivisti İlham Tohti’ye gıyabında verildi.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Çin’de hakkındaki ömür boyu hapis cezası nedeniyle cezaevinde bulunan İlham Tohti’nin 50 bin euro değerindeki ödülünü onun adına kızı Cevher Tohti aldı.

‘YAŞIYOR MU, BİLMİYORUM’

Ödül töreninde Avrupa Parlamentosu’ndaki vekillere de seslenen Tohti, “Uygur halkının size ihtiyacı var” dedi. Cevher Tohti, babasıyla en son 2017 yılında görüşebildiklerini, bu nedenle hayatta olup olmadığını bile bilmediklerini ifade etti. ABD’de yaşayan Cevher Tohti, babasının Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Ödülü Saharov’a layık görüldüğünden haberdar bile olmadığını tahmin ettiğini dile getirdi.

Çin’deki Müslüman Uygur azınlığın önde gelen temsilcilerinden olan İlham Tohti 2014 yılında yargılanmış ve “bölücülük” suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Çin hükümeti, Tohti’nin “Uygur Online” internet sitesi ve ders verdiği üniversitede “ayrılıkçı düşünceler yaydığını” öne sürüyor.

Çin’in Uygurlara reva gördüğü işkence belgelendi: ‘Asla merhamet etmeyin’