2020 Şarlman Ödülü Iohannis’e verildi

Almanya’nın en prestijli ödüllerinden Uluslararası Şarlman Ödülü’ne Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis layık görüldü.

Deutsche Welle’de yer alan habere göre, Avrupa’nın bütünlüğü için çaba gösteren kişi ya da kurumlara verilen Uluslararası Şarlman Ödülü’nün 2020 yılındaki sahibinin Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis olacağı açıklandı.

Ödül komitesinden yapılan açıklamada, Avrupa Birliği’nin (AB) “birçok önemli konuda bölündüğü” şu günlerde Iohannis’in “Avrupa değerlerinin savunucusu” olduğu belirtildi.

“Avrupa’da uzlaşma, karşılıklı kabul ve birliğe” bağlılığından ötürü bu ödüle layık görüldüğü açıklanan 60 yaşındaki siyasetçinin, “acımasız bir diktatörlüğün üstesinden gelebilen” ülkesini adım adım Güneydoğu Avrupa’daki “en Avrupalı ülke” yapmayı başardığı ifade edilerek, Iohannis’in bu bağlamda “önemli bir aracı ve köprü kurucu” olduğu belirtildi.

1950’den bu yana verilen ödül, Romanya cumhurbaşkanına 21 Mayıs 2020’de Aachen Belediyesi’nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.

Romanya’da yerleşik Alman kökenlilerden olan Klaus İohannis, iki hafta önceki seçimi yüzde 66 oranıyla kazanarak ikinci kez cumhurbaşkanlığına seçilmişti.

Romanya’da seçimleri görevdeki cumhurbaşkanı kazandı