Öğrencileri, iade edilmek istenen öğretmenine sahip çıkıyor

Bosna Hersek’in Bihaç kentinde eğitim veren Richmond Park Bihaç Koleji’nin Türk vatandaşı müdürü Fatih Keskin’in, sahip olduğu daimi oturumunun iptal edilip, ülkeden çıkarılması amacıyla gözaltına alınması yerel halkta büyük tepki oluşturdu. Ana muhalefet partisi, gelişmeyi ‘Bosna halkının tamamına yönelik bir korkutma hareketi’ olarak yorumlarken, öğrenciler ve mezunlar sosyal mecralardaki kampanyalarla Fatih öğretmene sahip çıkıyor.

Yerel medyaya yansıyan bilgilere göre, 14 yıldır Bosna Hersek’te ikamet eden ve 6 yıldır Bihaç’taki okulun idareciliğini yapan Fatih Keskin, salı sabahı yabancılar polisine çağrıldı. Kendisine sahip olduğu daimi oturumunun iptal edildiği söylendi. Keskin, gerekçesi açıklanmayan evrakı imzalamadı. Fatih öğretmen, iki polis eşliğinde bir araçla Saraybosna’daki sıkı güvenlikli göçmen iade merkezine kondu.

ÖĞRETMENİMİZİ GERİ VER

Olayın duyulması üzerine, Fatih öğretmenin öğrencileri ve Richmond okullarından mezun olan gençler sosyal medyada örgütlenere tepkileri dile getiriyor. Fatih öğretmen için oluşturulan facebook grubunda #freeourteacher etiketiyle yapılan paylaşımlarda yetkililere ‘hukuku uygula, çocuklarını babasından ayırma, öğretmenimizi serbest bırak, bize geri ver’ çağrısı yapılıyor.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Bununla yanında Fatih öğretmen için Change.org sitesinde imza kampanyası başlatıldı. ”Fatih öğretmen Fatih, değerli ve dürüst bir insan. Bu haliyle bile herkese ders veriyor.” mesajının paylaşıldığı metinde, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (OSCE)’ye ‘Fatih Keskin’i koru, eğitimi koru’ mesajı iletildi.

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ

Olaya ilişkin kurumlar sessizliğini korurken, muhalefet sert eleştiriler yöneltti. Ana muhlefet partisi Sosyal Demokrat Parti (SDP), Türk öğretmene yapılanları Bosna Hersek halkını hedef alan bir korkutma hareketi olarak yorumladı. Yapılan yazılı açıklamada şu vurgu yer alıyor: ”Fatih Keskin’in tutuklanmasını iktidar partisinin açıkça kontrolündeki kurumlarca uygulanan klasik totaliter bir yaklaşımdır. Yıllardır bu ülkede ikamet eden, nesilleri eğiten birinin, iktidar partisinin kurmuş olduğu totaliter düzen için tehdit oluşturduğu manasına gelmektedir.”

Muhalefetteki Bizim Parti ise, Türk öğretmenin yaşadıklarının ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel siparişi üzerine, politik sebeplerle gerçekleştiği’ görüşünü dile getirdi.

KOSOVA VE MOLDOVA İLE AYNI

Fatih Keskin’in avukatı Nedim Ademoviç, Bosna makamlarınca müvekkiline yönelik iki karar olduğunu söyledi: Keskin’in daimi oturumunun iptali ve ülkeden çıkartılmak üzere gözlem altına alınması.

Ancak yerel makamlar, milli güvenliğe tehdit konusunu somutlaştırmış değil. Bu gizemli maddenin, hukuki yoldan mümkün olmayan bir operasyonun istihbarat kanalıyla işletilmek istendiğini düşündürüyor. Nitekim, Moldova ve Kosova’dan kaçırılan öğretmenler için de aynı gerekçe ileri sürülmüştü. Moldova, bu işlem yüzünden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce mahkum edilmişti. Her iki ülkede bu suça karışanlarla ilgili soruşturma açılmıştı.