Avrupa Şampiyonası, tarihinde turnuva ilk defa tam bir kıta organizasyonuna dönüşüyor. Maçlar kıtanın dört bir köşesindeki toplam 12 farklı ülkede oynanacak. 12 Haziran-12 Temmuz tarihleri arasında Bilbao’dan Saint Petersburg’a uzanan bir coğrafyada spor ve heyecan dolu bir ay yaşanacak.
Cumartesi akşamı Bükreş’te çekilen kuralar sonrası oluşan gruplara şöyle bir göz atalım.
ŞENOL GÜNEŞ’İN GENÇLERİ GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR
Temsilcimizin de bulunduğu A grubunda ev sahibi İtalya’nın yanı sıra, bir önceki turnuvaya damgasını vuran Galler ile İsviçre yer alıyor. Eleme grubunu 10’da 10 yaparak tamamlayan İtalyanlar, 37 golle aynı zamanda elemelerin en golcü ikinci takımı. Kadrolarında etkili oyuncular bulunduran maviler grubun favorisi olarak gösteriliyor.
Millilerimizin bir diğer rakibi ise Euro 2008’den tanıdığımız İsviçre. Elemelerden lider olarak çıkan ‘die nati’, gruplara ikinci torbadan katıldı. İsviçre, yetenekli kadrosuyla grubun diğer takımlarına gözdağı veriyor. Galler ise mütevazi kadrosu ve 2018 yılında takımın başına geçen Ryan Giggs’le tarihinin en iyi turnuvasına imza atmak istiyor.
Şenol Güneş ile yepyeni bir ivme yakalayan A Milli Takım ise, bu genç kadroyla ilk kez böylesine büyük bir turnuvaya katılıyor. Elemelerin Belçika ile beraber en az gol yiyen takımı olan Türkiye üçüncü torbadan katılsa da, kimsenin karşısında görmek istemeyeceği bir rakip.
B GRUBUNDA ZEVKLİ MAÇLAR
Rusya ve Danimarka’nın ev sahipliği yaptığı B grubu çok zevkli maçlara sahne olacak gibi gözüküyor. Belçika ve Finlandiya’nın da yer aldığı grupta 4 takım gruptan çıkma mücadelesi verecek. Birçok otoriteye göre şampiyonayı mutlu sonla bitirecek olan takım Belçika değerli ve üst düzey oyuncularıyla kupaya damga vurmak istiyor. Eleme safhasında en fazla gol atıp en az gol yiyen takım kendisini kanıtlamış durumda. Danimarka ise eski günlerine dönmek istiyor. 1992 yılında bu kupayı evine götüren Kırmızı-Beyazlar aynı başarının peşinde olacak. Rusya ise geçtiğimiz Dünya Kupasında gösterdiği sürpriz performansın bir kereye mahsus olmadığını kanıtlama derdinde. Elemeleri Belçika’nın ardından 24 puanla ikinci bitiren Cherchesov’un öğrencileri, ev sahibi avantajını da kullanmak istiyor. Tarihlerinde ilk defa Avrupa Şampiyonasına gitmeye hak kazanan Finlandiya, turnuvanın en zayıf takımı olarak gösteriliyor.
HOLLANDA ESKİ GÜNLERİNİ ARIYOR
Romanya’nın playoff yolunu geçmesi halinde katılacağı grup olan C grubu çok çetin geçecek. Üst düzey kadrosu ile turnuvada iz bırakmak isteyen Hollanda ve yetenekli takımı ile Ukrayna’nın da yer aldığı C grubunun bir diğer ekibi ise her an sürpriz yapabilecek olan Avusturya. Eski günlerini arayan Hollanda, son olarak 1988’de kupayı müzesine götürmüştü. Koeman’ın öğrencileri elemelerde çıktığı 8 maçın sadece birinde mağlup olurken 24 gol atarken Almanların arkasında 2. olarak şampiyonaya giriş yaptı. Ukrayna ise Euro 2016’nın kazananı olan Portekiz’in önünde 20 puanla namağlup bir şekilde gövde gösterisi yaparak gruplarda yer almaya hak kazandı.
İNGİLTERE, ŞOKU UNUTTURMAK İSTİYOR
Geçtiğimiz Avrupa Şampiyonası’na trajik bir şekilde veda eden İngiltere artık ciddi bir başarı peşinde. Bu kupayı hiç kazanamamış olan İngiltere artık buna bir son verip evinde taraftarlarının önünde kupayı kucaklamak istiyor. Grupta yer alan bir diğer ekip ise geçtiğimiz Dünya Kupasında İngiltereyi yarı finalde saf dışı bırakan Hırvatistan. Sürprizlere yer vermek istemeyen ‘vatreni’ gruptan çıkarak aynı başarıyı tekrar elde etmek istiyor. Çek Cumhuriyeti ise kuruluşundan itibaren bütün Avrupa şampiyonlarına katılmasına rağmen en büyük başarısı yarı final.
İSPANYA’NIN DİŞİNE GÖRE RAKİPLER
İspanya ve İrlanda Cumhuriyeti’nin ev sahipliği yapacağı E grubunda ise G grubundan 25 puanla lider çıkan Polonya ve Romanya’nın elemelerdeki rakibi İsveç yer alıyor. İspanya, 2000’lerin sonunda yakaladığı ivme ile beraber tekrardan bu kupaya sahip olmak istiyor. Polonya’nın hedefi, elemelerdeki başarısını devam ettirerek 2020 Avrupa Şampiyonası’nda güzel anılar bırakmak. Art arda 6. defa bu turnuvaya katılmaya hak kazanan İsveç kendisini ispat etmiş bir ekip olmasına rağmen en büyük başarısı, 1992 yılında oynadığı yarı final. İspanya için kolay bir grup gibi gözükse de, diğer iki takımın çok dişli ekipler olduğu ve kolay kolay pes etmeyecekleri aşikar.
ÖLÜM KALIM GRUBU
Geldik ölüm grubuna… Portekiz, Almanya, Fransa ve playoff A yolu galibi (Romanya olursa D yolu galibi). Bir önceki turnuvanın kazananı Portekiz, bir önceki Dünya Kupasının galibi Fransa ve ev sahibi Almanya. Çok üst düzey kadrolara sahip olan takımların aynı gruba düşmesi şimdiden birçok futbol taraftarını bir hayli heyecanlandırıyor. Birçok otoriteye göre erken finalleri izleyeceğimiz bir grup olacak.
Grup maçları hangi şehirlerde oynanacak:
Grup A: Roma (İtalya) ve Bakü (Azerbaycan)
Grup B: St. Petersburg (Rusya) ve Kopenhag (Danimarka)
Grup C: Amsterdam (Hollanda) ve Bükreş (Romanya)
Grup D: Londra (İngiltere) ve Glasgow (İskoçya)
Grup E: Bilbao (İspanya) ve Dublin (İrlanda)
Grup F: Münih (Almanya) ve Budapeşte (Macaristan)
Yarı final ve final maçları ise Londra’nın Wembley Stadyumu’nda oynanacak.
FATİH ÖZDEMİR, LONDRA