Romanya’da milli gün coşkusu

Romanya’nın en büyük milli bayramı olan Büyük Birleşme Günü, görkemli törenlerle kutlanıyor.

En kapsamlı kutlamalar, Büyük Birleşme anlaşmasının imzalandığı Alba İulia ile başkent Bükreş’te gerçekleştiriliyor. Başbakan Leonard Orban, bir grup bakanla birlikte Alba İulia’daki törenlere katıldı. Başkent Bükreş’te cumhurbaşkanı Klaus İohannis’in katıldığı törenler Zafer Takı (Arcul de Triumf) önünde gerçekleşti.

Yapılan konuşmalardan sonra, gerçekleşen geçit töreni, izleyenlerin göğsünü kabarttı. Romanya’nın savunma, emniyet ve istihbarat kurumları, personel ve ekipmanlarıyla marşlar eşliğinde Zafer Takı’ınn altından geçti.

21 dost ve müttefik ülkeden geçit törenine katılan 500 asker arasında TSK mensubu 4 kişilik bayrak takımı da yer aldı.

4 bin askeri personel, 200’ün üstünde araçla, Kiseleff caddesi boyunca dizilen halkın hayran bakışları arasında geçişini tamamladı. Geçit töreninde, Türkiye’nin yanı sıra, 20 dost ve müttefik ülkeden 500 kadar asker de yürüdü.

Yerdeki uygun adım yürüyüşlere, gökyüzünde 50 uçak eşlik etti. F-16 uçaklar bu yıl ilk kez 1Aralık törenlerine iştirak ederek Zafer Takı üzerinden uçtu. Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki mobil radarlar da törenlerde ilk kez görücüye çıktı.

Ankara’nın sembol yapılarından Atakule, Romanya bayrağının renkleriyle aydınlatıldı.

Milli Gün kutlamaları yurt dışı temsilciliklerde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ankara’daki kutlama programı Atakule’de yapıldı. Program akşamında Atakule, Romanya’nın milli renkleriyle ışıklandırıldı.

1 ARALIK TARİHİNİN ANLAMI

Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Romanya, Transilvanya’yı topraklarına dahil etti. Bu birleşme 1 Aralık 1918’de Alba Iulia ilinde düzenlenen anlaşmayla kayıt altına alındı. Bu anlaşma ile Romanya tarihinin en büyük yüzölçümüne ulaştı. Ülkenin bugünkü sınırları ise, 2. Dünya Savaşı sonrasında belirlendi.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında başa gelen komünist yönetim, milli günü Ruslarla anlaşma tarihi olan 23 Ağustos olarak değiştirdi. 1989 komünist karşıtı devrim sonrasında, milli gün kutlamaları yeniden 1 Aralık tarihine alındı.