Timişoara’da açık alanda çingene müziği ve mangal yasaklandı

Timişoara belediye başkanınca yayınlanan genelgeyle, kamuya açık alanlarda manele adı verilen çingene müziğinin çalınması ve mangal yakılması yasaklandı.

Her şey, pazartesi akşamı Traian meydanında bir müzik grubunun verdiği mini konserde yapılan anonsla başladı. Grubun solisti, şarkısını armağan edeceği isimlerin arasında belediye başkanını da saydı. Anonsunda başkana ithafını dört kez tekrar etti.

#TM2021 #DezvoltareÎnForță #MăcarRobuFaceCeva

Posted by Cetățean în Timișoara. Pretențios. on Monday, November 25, 2019

Sosyal medyada yayınlanan mini konser, yerel gazetelerin diline düştü. Duyduklarına sinirlenen Başkan Nicolae Robu, bir genelge yayınlayarak, açık alanlarda gürültülü şekilde manele (çingene müziği) çalınıp söylenmesini yasakladı. Başkan, genelgeye halka açık yerlerde mangal yakılması yasağını da ekledi.

TEPKİ DE VAR, DESTEK DE

Genelge medyada geniş yankı uyandırdı. Ayrımcılıkla Mücadele Kurumu (CNCD), yasağı ayrımcılık içerdiğini öne sürdü. Yapılan yazılı açıklamada, ‘’Vivaldi çalsaydı, başkan aynı mı davranacaktı?’’ diye soruldu.

Yerel gazete tion.ro’a konuşan bir satıcı, ”Her zaman etrafta gördüklerine şarkılarını ithaf ediyorlar. O akşam başkanın adını andılar.” sözleriyle şarkıcı grubu savundu.

Vice.com’a konuşan belediye kaynakları ise, Timişoara’nın turist çeken bir şehir olduğunu savunarak, gürültülü müzikten ve mangal dumanından turistlerin rahatsız olduğunu ileri sürdü. RFI radyosuna konuşan Başkan Robu, ”Ben müziği yasaklamadım ki! Amacım verdikleri rahatsızlığı engellemek.” sözleriyle kendini savundu.

Manele adı verilen ve çingeneler arasında yaygın olarak dinlenen bu nağmeli müzik türü, çokça eğlencelerde çalınıyor. Bu müzik türünde, sözlerden ziyade ritm ve melodi ön planda.