Casusluk tutuklamasına tepki sürüyor: Almanya’dan acil çözüm talebi

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Ankara Büyükelçilikleri’nde çalışan bir Türk avukatın ‘casusluk’ şüphesiyle Türkiye’de tutuklanması üzerine ‘acil çözüm’ talep etti.
Alman yetkililerin, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde çalışan ve ‘casusluk’ şüphesiyle Türkiye’de tutuklanan Türk avukatın serbest bırakılmasına yönelik çabaları sürüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Heiko Maas, tutuklamanın ‘hiçbir şekilde anlaşılır olmadığını’ ve Türkiye’den ‘acil bir çözüm’ talep ettiklerini belirtti.
NE OLMUŞTU?

Deutsche Welle, tutuklanan avukatın, iltica başvurusunda bulunanlar hakkında Türkiye’de dava açılıp açılmadığı veya Türkiye’ye dönmesi hâlinde hapis cezası tehdidiyle karşı karşıya olup olmadığı gibi konularda polis, savcılık gibi kurumlardan bilgi topladığını belirtmişti. Alman hükümetinin, avukatın tutuklanmasıyla birlikte hassas verilerin Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) eline geçmesinden kaygı duyduğu aktarılmıştı. Avukatın eylül ayında gözaltına alınmasından bu yana Alman hükümetinin avukatın serbest bırakılması için çaba gösterdiği kaydedilmişti.