ABD’den Bayaltun kardeşler ve şirketlerine IŞİD yaptırımı

ABD yönetimi, Suriye, Türkiye, Körfez ülkeleri ve Avrupa’da faaliyet gösteren bazı şirket ve kişilere, IŞİD’e para transferi, mal satımı gibi mali ve lojistik destek sağladıkları gerekçesiyle yaptırımlar getirdi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, ABD Maliye Bakanlığı, söz konusu kişi ve şirketlerin, teröristlere yardım ya da destek sağlayanlara yaptırımlar öngören kararnameye dayanarak kara listeye alındığını açıkladı. Habere göre yaptırım uygulanan Şanlıurfa merkezli Türk şirketleri ve şahıslar, şunlar:

  • Merkezi Türkiye’de bulunan Sahloul döviz şirketi
  • El-Sultan para transferi şirketi
  • ACL ithalat ihracat şirketi
  • İsmail Bayaltun ve ağabeyi Ahmet Bayaltun
BAYALTUN KARDEŞLER MİT RAPORUNDA

Yaptırımların odağında Bayaltun kardeşler ve onlara ait şirketler bulunuyor.  Bayaltun kardeşlerin Işid’e, patlayıcı yapımında kullanılan alüminyum pasta (pigment) sattığı ortaya çıkmış, MİT’in bu ilişkilere dair rapor hazırlayıp Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nı uyardığı kayıtlara geçmişti. Gazeteci Müyesser Yıldız, 25 Ekim 2015’te kaleme aldığı yazısında, bu maddeden sadece bir günde, 25 Haziran 2015’te tam 3 TIR, toplam 144 ton Suriye tarafına geçirildiğinin MİT raporuna yansıdığını yazmıştı. Müyesser Yıldız, karanlık ilişkileri irdelediği yazısının devamında şu soruları soruyor:

– 15 Kasım 2013 – 1 Temmuz 2015 arasında ne kadar pigment ithalat ve ihracatı oldu ve kimler veya hangi firmalar tarafından gerçekleştirildi?

– İç savaşın yaşandığı Suriye’de badana-boya acil ihtiyaçlardan mıdır ki, sınır kapısında yığılma gerekçesiyle sevkiyattaki kısıtlamalar kaldırılırken, pigmentin geçişine de izin verildi?

– Böylesine ciddi, terörle ilgili bir konuda Bakanlık neden öncelikle “inceleme” yapılmasını tercih ediyor da ancak “gerekmesi halinde soruşturma” diyor. Hemen soruşturma açılıp, konunun süratle kolluk kuvvetleri ve adli yargıya taşınması gerekmez mi?

– MİT’in yazısında Çin menşeli 3 TIR pigmentin Mersin Serbest Bölgesinden Öncüpınar Gümrüğü’ne gönderildiği açıkça belirtildiği halde bu maddenin Türkiye’ye kim veya hangi firmalan tarafından, nasıl sokulduğu, kimler tarafından ithal edildiği acaba neden incelenmiyor, araştırılmıyor veya soruşturulmuyor?

– Bakanlığın inceleme yazısında, İsmail Bayaltun isminin yer almamasının sebebi ne?

– Ahmet Bayaltun ve İbrahim Bayaltun’un ortak olduğu şirketin mal ve hizmet alış kaydı olmadığı belirtildiğine göre, bu firmanın olmayan gümrük işlemleri nasıl incelenecek?

”TÜRKİYE EL KOYMUŞ GİBİ YAPTI!”

Tel Abyad’ın Işid’den 13 Haziran 2015’te kurtarıldığına dikkat çeken gazeteci Amed Dicle isse, 12 gün sonraki sevkiyata Türk makamları tarafından ‘el konulmuş’ gibi yapıldığını ileri sürdü. Tel Abyad’ı ele geçiren YPG güçlerinin, Şanlıurfa’dan Bayaltun kardeşlerin gönderdiği pigment çuvalları bulduğunu kaydeden Dicle, dün gece attığı twet serisinde şunları yazdı: ”Bayaltunların en büyük organizasyonu, bomba yapımında da kullanılan Alüminyum Pasta (Pigment) tedariki. Bunu Çin’den alıp Mersin Limanı’na oradan da Işid’e gönderiyorlardı. YPG 13 Haziran 2015’te Tel Abyad’ı alınca, 25 Haziran günü Bayaltunlara ait 3 TIR’a (144 ton Pigment) TR tarafından ‘el konuldu’ gibi yapıldı. Zira malzemenin gideceği adres artık onların denetiminde değildi. Sanki devletten habersiz yapılıyormuş algısı oluşturulmak istendi. Bu TIR’lara ne yapıldığı belirsiz! Ama Bayaltunlar hakkında tabiki soruşturma falan açılmadı. Ve en önemlisi, 4 ay sonraki Ankara’da Gar Katliamında kullanılan bombalarda Pigment yani Bayaltunların Işid’e sattığı Alüminyum Pasta’nın kullanıldığına dair iddialar hiç yalanlanmadı.”