Kosova’dan kaçırılan öğretmen ve doktora 7,5 yıl hapis cezası

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Kosova istihbaratıyla yürüttüğü illegal operasyonla Türkiye’ye kaçırılan 6 Türk vatandaşından ikisi, 7 yıl 6 ay hapse mahkum edildi. “Silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlamasına dayandırılan mahkumiyet kararında, “uluslararası casusluk” suçlamasından beraat verildi.

Geçen yıl 28 Mart’ta okuldan zorla alınan biyoloji öğretmeni Cihan Özkan ve evinden alınan doktor Osman Karakaya’nın İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşması dün yapıldı.

SÖZDE DEĞİL İYİ BİR ÖĞRETMENİM

Duruşmada söz alan Cihan Özkan, iddianamedeki ‘sözde öğretmen’ ifadesine atıf yaparak, ”Ben sözde öğretmenlik yapmadım. Ben iyi bir öğretmenlik yaptım.” dedi. 20 aydır hukuksuz bir şekilde tutulduğunu, bu süre zarfında eşini ve kızını göremediğini söyleyen Özkan, kendini şöyle savundu: “Ben Kosova’daki en iyi eğitim kurumlarında 6 yıl boyunca çalıştım. Benim eğitim faaliyeti yürüttüğüm kurum, ülkemiz tarafından ziyaret edilen bir kurumdur. Eğitim kurumuna yasal hakları Kosova ülkesi tarafından verilmiştir. Yabancı diller, biyoloji, fizik, kimya gibi öğretilen bir eğitim kurumudur. Türkiye’deki hiçbir legal, illegal yapıyla alakası yoktur. Çalıştığım süre boyunca çalıştığım kurumda hiçbir örgüt faaliyeti olmadı. Ülkemizi zora sokacak hiçbir şey yapmadım.” dedi.

YAŞADIĞIMIZ; ULUSLARARASI ADAM KAÇIRMA

Savunmasında, başına geleni uluslararası adam kaçırma olarak niteleyen doktor Osman Karakaya, ”Bizimle ilgili deport süreci yaşanmamıştır. Pasaportsuz, biletsiz biz özel bir uçakla getirildik.” dedi. Hakkındaki suçlamalara dair dosyasında delil olmadığına vurgu yapan Karakaya, ”Ben 20 aydır tutukluyum, tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum.” diye konuştu.

Doktor Osman Karakaya son söz olarak, “Benim suçlu olduğum bir durum yok. Sizi de suçlamıyorum. Umarım hayırlı bir karar olur.” temennisinde bulundu. Biyoloji öğretmeni Cihan Özkan’ın son sözü ise, ”Ben terörist değilim. Hakkımda isnat edilen tüm suçları reddediyorum.” oldu.

Mahkeme, Cihan Özkan ve Osman Karakaya’ya 7’şer yıl 6 ay hapis kararı vererek, tutukluluğun devamına hükmetti. Kaçırılan diğer öğretmenlerin davaları farklı illerde devam ediyor.