Dördüncü yılında Colectiv faciası: 65 ölü, 186 yaralı, sıfır sorumlu

Romanya’da dört yıl önce bir eğlence merkezinde maytapların neden olduğu yangında ölen 65 kurban anıldı. Ölenlerin yakınları facianın yaşandığı bina önünde mum yaktı, düzenlenen yürüyüşte hesap vermeyen sorumlular istifaya davet edildi.

Bir müzik grubu, 30 Ekim 2015’te Bükreş’teki Colectiv adlı eğlence merkezinde yeni albümünün tanıtımı için program düzenledi. Gösteri sırasında yakılan maytapların ateş almasıyla, mekanda bulunan 400 kişi büyük panik yaşadı. Sünger kaplı kolonları saran alevler, ahşap tavana sıçradı. Yanan süngerler ve tahta parçaları mekanda bulunanların üzerine düştü. Acil çıkış kapısı hizmet dışı olduğu için, paniğe kapılan müzikseverler izdihama yol açtı.

Filmarea ascunsă de Raed Arafat

Filmarea secretă ascunsă de Raed Arafat arată că intervenția la #Colectiv a fost o bătaie de joc. Victimele erau ajutate de civili, pompierii stăteau de pomană iar Arafat, Oprea și Piedone asistau de pe margine la spectacol. Sursa: Libertatea

Posted by Baricada TV on Saturday, October 26, 2019

İLKYARDIM ACİZLİĞİ KAMERADA

Olaya müdahale için gelen ilkyardım ekipleri, olayın ciddiyetini fark edince büyük şaşkınlık yaşadı. Facianın ilk dakikalarında içeriden sağlam çıkabilenler, yere yığılanları karga tulumba ambülanslara yetiştirmeye çalıştı. O anlarda yaşananları bir itfaiye eri kayda aldı. 20 dakikalık videoyu Libertate gazetesi yayımladı. Gazete, bu görüntülerin sümenaltı edildiğini ve soruşturma dosyasına konmadığını ileri sürdü.

Facianın yaşandığı bina önüne asılan afişte, ilkyardımdan sorumlu müsteşar Raed Arafat’ın istifası istendi.
BİNA ÖNÜNDE HÜZÜNLÜ ANMA

Feci olayda o gece 27 kişi hayatını kaybetti. Ancak yanıklar ve zehirli dumanı soluyan yaralılar yurt içinde ve yurt dışında tedaviye gönderildi. 4 yıl içinde ölenlerin sayısı 65’e yükseldi. Resmi rakamlara göre tedavisi tamamlanan 186 kişi ise, vücutlarında taşıdıkları o geceye ait izlerle yaşamını sürdürüyor. O geceden kurtulanlar ve kurbanların yakınları, dostları facianın yıldönümünde bina önünda mum yaktı, taşıdıkları afişlerle sorumlulardan hesap vermesini istedi. İlkyardımdan sorumlu müsteşar Raed Arafat’ın istifası istendi.

Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, dün sabah saatlerinde olay yerine çiçek bıraktı.