İngiltere’de çifte mektup kaosu

İngiltere Parlamentosu’nda Brexit’in ertelenmesine yönelik alınan kararı Brüksel’e bir mektupla bildiren Başbakan Boris Johnson’un, AB makamlarına bir mektup da kendi adına yazıp ‘Brexit’i ertelemeyin.’ dediği ortaya çıktı.

İngiltere Parlamentosu’nun cumartesi günü yapılan oylamayla bir kez daha Avrupa Birliği’nden, Brexit’in (İngiltere’nin AB’den çıkışı) ertelenmesini talep etmesi üzerine Başbakan Boris Johnson Brüksel’e mecburi olarak erteleme talebi mektubu gönderdi, ancak mektubun sonuna imzasını eklemedi.

Johnson’ın AB’ye kendi imzasını taşıyan ve Brexit’i ertelemenin hata olacağına inandığını yazdığı başka bir mektup daha gönderdi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk erteleme talebini aldıklarını, AB liderleriyle talebe verilecek cevabı görüşeceğini belirtti.

İngiltere Başbakanı Johnson, AB ile vardığı Brexit anlaşmasının Parlamento tarafından kabul edilmesini ve belirlenmiş olan 31 Ekim tarihinde Brexit’in gerçekleşmesini istiyor.

Dün Johnson’ın AB’den çıkış anlaşmasını oylamak üzere toplanan parlamento bir son dakika hamlesi yaparak, verilen bir önergeyle oylamayı engelleyip AB’den yeni bir uzatma talep etmişti.

İngiltere, Haziran 2016’da AB’den çıkmak için referandumu yaptı. Yanıltıcı bilgilerle yürüyen 1 aylık bir kampanya sonunda halkın yüzde 52’si ayrılma yönünde oy kullandı. Dönemin başbakanı David Cameron istifa etti. Yerine gelen Theresa May, AB’den çıkış planı 3 kere parlamentoda reddedilince istifayı seçti.

EMRE BÖLÜK, LONDRA