Kabinede yetkin isimlere görev verilsin

Romanya’da gözler, Cumhurbaşkanı Klaus İohannis’ten hükümeti kurma görevi alan liberal lider Ludovic Orban’ın seçeceği çalışma arkadaşlarına çevrildi. Kamuoyu, geleneksel alışkanlıklardan sıyrılarak bakanlık görevine yetkin isimlerin getirilmesini istiyor.

Ulusal Liberal Parti (PNL) lideri Ludovic Orban, görevi aldıktan sonra kuracağı kabineyi şekillendirmek için görüşmelere başladı. Kamuoyuna göre Orban, ilk sınavını bakanlık yapacak isimleri tespitinde verecek.

Orban’ın yapacağı her hatanın, 2020’de yapılacak genel seçimlere yansıyacağı uyarısında bulunan gazeteci Florin Negrutoiu, Republica.ro adlı sitedeki yazısında şu vurguyu yapıyor: ”Atanmış başbakanın vereceği ilk sınav, aptallar içermeyen bir hükümet önermek. Halk, aç gözlü ve sahtekarlardan oluşan hükümetlerden öylesine bıktı ki, bu belalı ‘geleneği’ sürdürecek olursa kimse Ludovic Orban’ı affetmeyecektir.”

Genel seçimlere bir yıldan az süre kaldığını hatırlatan Revista 22 yazarı Andreea Pora ise, kurulacak kabinenin geçiş hükümeti olacağı görüşünde. ”Bunun bir geçiş hükümeti kabinesi görevini yerine getireceği, parlamentoda bir çoğunluk oluşturmadığı, oluştursa da bunun kırılgan ve noktasal olduğunu, kapsamlı hamleler yapamayacağı, reform uygulayamayacağı bilinmeli.” uyarısında bulunan Revista 22 yazarı, kayırmacılığa son verilerek maliye, ekonomi, adalet, sağlık ve eğitim gibi kilit bakanlıklara yetkin isimler getirilmesi gerektiğini dile getiriyor.

Romanya’da hükümet kurma görevi liberallerde