Moldova’da seçimin kazananı yeni seçime bir hafta kala belli oldu

Moldova’da yüksek yargı, geçen yıl yapılan seçimde kazandığı Kişinev belediye başkanlığı mahkeme kararıyla engellenen Andrei Nastase’yi haklı buldu.

Kişinev Belediye Başkanlığı için 3 Haziran 2018’de yapılan ikinci tur seçimlerinde, Batı yanlısı ACUM ittifakının adayı Andrei Nastase, rakibi İon Cerban’a karşı ipi göğüslemişti. Ancak o dönem işbaşında olan Vlad Plahotniuk hükümeti sonuçlara itiraz edince, mahkeme seçimi iptal etti. Her iki adayın seçim günü yaptığı açıklamalar, propaganda sayıldı. Bu karar, sokaklarda protestolara neden oldu.

Takip eden dönemde Batı ve Rus yanlısı partilerin kurduğu koalisyon hükümeti döneminde, yargı kadrolarında değişiklik yaşandı. Yüksek mahkeme 16 ay sonra, Andrei Nastase’nin kazandığı seçimleri geçerli sayan karara imza attı. Mahkeme ayrıca halen içişleri bakanlığı yapan Nastase’ye, her iki görevden birini seçmesi için 30 günlük süre tanıdı. Kararı değerlendiren Nastase, ”Mücadele ettik, kazandık. Mücadeleden vazgeçmeyin.” dedi.

Ne var ki, ülkede 20 Ekim tarihinde yerel seçimler yapılacak. Andrei Nastase, Kişinev belediye başkanlığı için ACUM ittifakı adına bir kez daha aday.

Moldova’da son yerel seçimler Haziran 2015’te gerçekleştirilmişti.