Bükreş’in ana merkezinde park ücreti cep yakıyor

Bükreş’in sıfır merkez tabir edilen Eski Bükreş ve Unirii bölgesinde otopark ücretleri astronomik seviyeye çıkarıldı. Temmuz ayında yürürlüğe giren yeni tarifeyle 1 saatlik park ücreti 1,5 leyden 10 leye yükseldi.

Belediye meclisinde kararlaştırılan yeni park haritasına göre Bükreş üçe bölündü. Trafiğin en yoğun olduğu Centrul Vechi (old city) bölgesi sıfır merkez (Zona 0) olarak adlandırıldı. Bu bölgedeki park yerlerinde ücretlendirme haftanın 7 günü 24 saat üzerinden yapılıyor. Park eden aracın şoförü, kısa mesaj ya da mobil uygulama üzerinden ödemesini yapıyor.  Belediye görevlisi ise, araçların ödediği süreyi aşıp aşmadığını kontrol edip mahalli polise bildiriyor. Park süresini aşan araçlara kesilecek ceza 500 leyden başlıyor. Bu amaçla park alanlarına bolca bilgilendirme tabelası asıldı.

Park ödemesi kısa mesaj yoluyla ödenebildiği gibi mobil uygulamadan online ödeme de yapmak mümkün.
FİYATLAR KASTEN YÜKSELTİLMİŞ

Zona 0 adı verilen bölgede park süresi arttıkça ücret de katlanıyor. Bükreş’teki hava kirliliğinin normalin üzerinde olduğu belirtilen belediye açıklamasında, bu bölgeden araçları uzak tutmak için fiyatların kasten yüksek tutulduğu kaydedildi. Ayrıca, alternatif ulaşım araçlarıyla ilgili yeni düzenlemeler yapılacak.

Yayımlanan haritayla Bükreş’teki üç bölgeli park alanı kamuoyuna duyruldu.
ZONA 1 VE ZONA 2 BÖLGELERİ

Başkentte tarihi merkezin dışındaki halka ise Zona 1 olarak adlandırıldı. Piata Victoriei – Iancu de Hunedoara – Polona– Şincai – Maraşeşti – Berzei – Buzeşti bölgesi ikinci park bölgesi oldu. Bu bölgede tahsis edilmiş ücretli park noktalarında sürücüler sabah 06.01-18.00 arasında 1 saat için 5 ley ödeyecek. Bu bölgede akşam park etmenin saati ise 2,5 leyden ücretlendirilecek.

Bunun dışında kalan ve il sınırlarını belirleyen çizgiye kadar olan bölge ise Zona 2 olarak belirlendi. Bu bölgede belediye tarafından tahsis edilmiş park yerlerine 1 saat için 06.01-18.00 arasında 2,5 ley, akşam tarifesi olarak 1,5 ley ödenecek.

Yeni park tarifelerine dair işaretlendirme şimdilik Zona 0 bölgesinde yapıldı. Adım adım diğer bölgelerde da benzer uygulamaya geçilecek. Başlangıcı yaz tatiline gelen uygulamayı Bükreşlilerin yeni yeni hissetmesi bekleniyor.