Romanya’ya bu yıl en çok Türk işçi gelmiş

Romanya’da bu yıl çalışma izniyle oturum alan yabancı işçiler arasında Türkler ilk sıraya yükseldi. Ülkede işgücüne dahil olan 40 bin yabancı işçiden 4500’ünü Türkler oluşturuyor.

Ekonomi haberleri portalı Wall-Street, yılın ilk 8 ayında Romanya’ya gelen yabancı işçilere yönelik verileri yayınladı. Çalışma Bakanlığı’na bağlı İşgücü Ajansı’na dayandırılan rakamlara göre, bu yıl 4500 Türk işçi, Romanya’da çalışmaya başladı. İstatistiğe göre, Türk işçilerden sonra ülkede en çok Vietnamlılar istihdam ediliyor. Yılın ilk 8 ayında getirilen 4 bine yakın Vietnamlı işçi, Çinlilere fark attı. Getirilen yabancı işçilerin başlıca istihdam alanı ise şantiyeler.

İşgücü Ajansı verilerine göre, son 7 yılda yabancı işçi istihdamı ikiye katlandı. 2012 yılında 20 bin 166 yabancı işçi istihdam edilmişken, 2019 yılı bitmeden bu yıla ait istihdam rakamı 40 bine dayandı.

Yabancı işçiye yönelimin temel sebebi olarak, Batı ülkelerine göç nedeniyle her geçen gün derinleşen iş gücü açığı gösteriliyor. Romen işçiler daha iyi bir hayat için İspanya, İtalya ve İngiltere gibi ülkeleri seçerken, yerlerini Asya ülkelerinden getirilen işçiler dolduruyor.