Euro 3 dizel araçlara başkent vergisi geliyor

Bükreş Büyükşehir Belediyesi, Euro 3 dizel araçların başkentin bazı bölgelerine girişine vergi getirmeye hazırlanıyor. Yeni yıldan geçerli olacak projeye göre, belirlenen bölgeye giriş yapan Bükreş ve İlfov plakalı kamyonetler aylık 75 ley, taşradan gelen araçlar 200 ley özel vergi ödeyecek.

30 Eylül’e kadar müzakareye açık kalacak tasarıya göre, Bükreş içinde ZACA adı verilen temiz hava bölgesi oluşturuldu. Bu bölge, Victorie meydanından başlayarak, Ştefan cel Mare-Polona-Eminescu-Traian-Şincai-Libertatii-13 Septembrie-İzvor-Berzei-Buzeşti caddelerini içine alıyor.

HAFTA İÇİ 07-22 ARASI VERGİYE TABİ

Euro 3 standardına sahip ve toplam ağırlığı 5 tonun altındaki kamyonetler, hafta içi 07-22 saatleri arasında bu bölgeye girmek için ilave vergi ödeyecekler.

1 Ocak 2020’den itibaren uygulamaya geçmesi planlanan tasarıda, Bükreş ve İlfov plakalı bu özelliğe sahip araçların, aylık 75 ley, 6 ay için 500 ley ve 1 yıl için 900 ley değerinde Oxicen C adlı vergiyi ödemesi gerekiyor.

TAŞRA PLAKALI ARAÇLAR DAHA ÇOK ÖDEYECEK

Taşradan başkente gelecek araçlar ise daha fazla ödeyecek. Ağırlığı 5 tonun altındaki kamyonetler ZACA bölgesine bir gün girebilmek için 10 ley ödeyecek. Bu araçlar aylık 200 ley, 6 aylık 1100 ley ve 1 yıllık 1900 ley ek vergi ödeyerek başkentin bu bölgesine girebilecek.

EURO 3’ÜN ALTI TAMAMEN YASAK

Tasarıya göre, Euro 3 standardının altında kalan kamyonetlerin söz konusu bölgeye girişi tamamen yasaklanacak.

Bu özel vergiden kamu hizmetleri gören bazı araçlar muaf tutuluyor. Sınır polisi araçları, vergi dairesi araçları, ambülanslar, belediyenin toplu taşıma araçları, cezaevi araçları ve patrikhaneye ait araçlar için vergi zorunluluğu olmayacak.