Romanya’da genç kız cinayeti sonrası ardı ardına istifalar

Romanya’da infiale uyandıran genç kız cinayeti sonrası, devlet kademelerinde üst üste istifalar yaşanıyor. Emniyet genel müdürü ve olayın gerçekleştiği vilayetten üst düzey iki ismin görevden alınmasından sonra dün İçişleri Bakanı ‘onur’ istifası verdi. Cinayet konumunu polise hatalı veren kurumun şefi de istifasını sundu.

15 yaşındaki Alexandra Maceşanu’nun, köyüne gitmek için bindiği aracın sürücüsü tarafından kaçırıldıktan sonra tecavüz edilerek öldürülmesi, Romanya’yı derinden sarstı. Cinayetin işlendiği adresin tespiti ve kolluk kuvvetlerinin olay yerine intikali sürecinde yaşanan ihmaller, ilgili kurumlarda önemli isimleri koltuğundan etti.

Genç kızın üç kez aramasına rağmen polisin 19 saat sonra müdahale etmesi nedeniyle Başbakan Viorica Dancila, Emniyet Genel Müdürü İon Buda’yı görevden aldı. Bununla yetinmeyen Dancila, cinayetin gerçekleştiği Olt vilayetinin emniyet müdür yardımcısı ve vali yardımcısına da görevden el çektirdi. Romanya Başbakanı, skandalda sorumluluğu olan hiçbir görevlinin cezasız kalmayacağı sözünü verdi.

KURUMUN İTİBARI İÇİN İSTİFA ETTİLER

Kurbanın üç kez 112’yi aramasına rağmen, cinayetin işlendiği adresi yanlış tespit eden Telekomünikasyon İletişim Kurumu (STS) Başkanı İonel Vasilca, pazartesi günü Cumhurbaşkanı Klaus İohannis’e istifasını sundu. Vasilca, dilekçesinde, ‘’Kurumun itibarına zarar vermemek için’’ görevden çekildiğini dile getirdi.

Bir istifa da Dancila kabinesinden geldi. 6 gün önce göreve başlayan İçişleri Bakanı Nicolae Moga, dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı öncesi istifasını açıkladı. İtibar vurgusu yapan Moga, ‘’Kurumun yeterince hasar gören prestijini biraz olsun korumak için istifayı seçtim.’’ ifadesini kullandı.

KİFAYETSİZLERİN DEVLETİ GETİRDİĞİ DURUM

Cuma sabahı ortaya çıkan vahşi cinayet, ülke gündemindeki sıcaklığını koruyor. Protesto için sokağa dökülen halk gibi, Cumhurbaşkanı da eleştirilerin merkezine hükümeti koydu. ‘’Bu trajedinin faili olup olmadığı üzerine hükümet kafa yormalı.’’ diyen Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, devlet kurumlarına ehil olmayan ve emir kulu kişilerin doldurulmasıyla bu duruma gelindiğini ileri sürdü.

Bu arada hükümet, cinsel suçlara ağır cezalar öngören yasa değişikliğini referanduma götüreceğini duyurdu.

KASTEN ADAM ÖLDÜRMEKTEN SORUŞTURMA

Caracal ilçesinden 7 kilometre uzaktaki köyüne gitmek için otostop çeken Alexandra’yı aracına aldıktan sonra evine kapatıp, ardından vahşice öldüren Gheorghe Dİnca, başkent Bükreş’teki Jilava cezaevine kondu. 4 ay önce aynı şehirde kaybolan bir başka kızı öldürdüğünü de itiraf eden 66 yaşındaki adam hakkında, kasten ve tasarlayarak cinayet işlemek suçlamasıyla dosya açıldı.

112 İLE YAPILAN GÖRÜŞME KAYITLARI YAYINLANDI

Öte yandan öldürülen kızın amcası, yeğeninin kurtulabilmek için 112 operatörleriyle yaptığı görüşmelerin kaydını yayınladı. Üç kez tekrarlanan ve 7 dakika süren görüşmede genç kızın korku içinde yardım istediği, ancak polisin söz verdiği halde ekip göndermekte acele etmediği görülüyor. Genç kızın, telle bağlanan ellerinde oluşan yaralar nedeniyle, kendisini alıkoyan adamı eczaneden merhem almaya ikna ettiği, cinayet zanlısının evde bıraktığı telefonundan bu görüşmeleri gerçekleştirdiği öğrenildi.