Eş durumundan pasaport iptali, Anayasa’dan döndü

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, ‘pasaportu iptal edilen kişilerin eşlerine ait pasaportların, genel güvenlik açısından mahzurlu görülmesi halinde İçişleri Bakanlığınca iptal edilmesi’ne ilişkin düzenlemeyi iptal etti.

CHP’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) kabul edilmesine dair 5 Kanun’un bazı hükümlerinin iptali istemi, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nda karara bağlandı.

T24’den Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre, Yüksek Mahkeme, düzenlemelerden ikisini iptal etti. İptal edilen düzenlemeler şöyle:

– Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin, YÖK tarafından yerleştirildikleri devlet veya vakıf üniversitelerinde mezun oluncaya kadar ödemeleri gereken ücretleri ödemeye devam etmeleri.

– Pasaportu iptal edilen kişilerin eşlerine ait pasaportların genel güvenlik açısından mahzurlu görülmesi halinde İçişleri Bakanlığınca iptal edilmesi.

Üniversiteleri kapatılan öğrencilerin ödemeleri gereken ücret

Aynı yasanın 2. maddesinde KHK ile üniversiteleri kapatılan öğrencilerin devlet veya vakıf üniversitelerine yerleştirilmeleri öngörülüyor.

Yasada, “Bu şekilde yerleştirilen öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri ilgili üniversiteye ödemeye devam ederler.” ifadeleri yer alıyor.

AYM’nin kararında bu hükmün de Anayasa’ya aykırı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği sonucuna vardı.

Kabul edilmeyen itirazlar

Mahkeme diğer yandan CHP’nin itirazlarından çoğunu reddetti. AYM tarafından iptal edilmeyen hükümler şöyle:

  • “Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatılmıştır.” hükmü,
  • “Gözaltı süresinin 30 günü geçemeyeceği”, “tutuklu-avukat görüşmelerinin teknik cihazla kaydedilebileceği, görüşmelerin gün ve saatlerinin sınırlandırılabileceği” şeklindeki düzenlemeler,
  • “Bakanlar Kurulu kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında, darbe teşebbüsü ve terörle mücadele çerçevesinde alınması zaruri olan tedbirler ile bunlara ilişkin usul ve esasları belirleyen bu Kanun kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu görevleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz.” ifadesi.

Anayasa Mahkemesi ayrıca Genelkurmay Başkanlığı’ndaki atamaların Cumhurbaşkanı tarafından yapılacağına dair kanun maddesinin daha önce karara bağlandığı gerekçesiyle bu itirazın incelenmesine yer olmadığına hükmetti.