Bükreş’te kiralık scooter dönemi

Amerikan firmasınca geliştirilen ve kiralama yöntemiyle kullanılan kendinden şarjlı scooterlar, Bükreş sokaklarında boy göstermeye başladı. Mobil uygulamayla kiralanabilen yeni nesil ulaşım aracı için, 3 ley açılış ücretinin yanı sıra dakika başına 60 bani (kuruş) ödeniyor.

Amerika ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan kiralık scooter sistemi, mayıs sonunda Romanya piyasasına girdi. Genç girişimci Rebecca Stelea, sistemi 1000 adet scooterla Bükreş sokaklarında uygulamaya koydu.

HER ŞEY MOBİL UYGULAMADA

Stelea, sistemin nasıl işlediğini Start Up Café programında anlattı. Kullanıcıların ilk olarak Lime adlı uygulamayı mobil telefonuna indirmesi gerektiğini kaydeden genç girişimci şu bilgileri veriyor: ”İhtiyaç duyduğunuzda size en yakın aracımıza haritadan ulaşıyorsunuz. Kare kodunu okutarak scooterı kiralıyorsunuz. Hesabınızdan açılış ücreti olarak 3 ley kesiliyor. Her bir dakika için 60 bani ödüyorsunuz. İşinizin bittiği yerde scooterı bırakıp kodu bir daha okutuyorsunuz.”

Yeni nesil ulaşım aracı, saatte 24 kilometre hıza çıkabiliyor. 18 yaşından büyüklerin kaskla kullanımına izin verilen araçlar, diğer taşıtlarla aynı haklara sahip. Yaya kaldırımını kullanmak ise yasak.

Saatte 24 kilometre hıza çıkabilen yeni nesil ulaşım aracını, 18 yaşından büyükler kullanabiliyor.
BATARYA ŞARJI KAZANÇ KAPISI

Firma, scooterların şarjı için ilginç bir yöntem geliştirmiş. Özellikle öğrencilerin ilgisini çeken sistemde, akşamları sokaktaki scooterları evinize alıp şarj edebiliyorsunuz. Şarj edilen süreyle ilgili olarak 10 leyden başlayan paralar kazanmak mümkün. Bunun için uygulamada ‘juicer’ olmak gerekiyor.

Genç girişimci Rebecca Stelea, bu yeni nesil araçlar için Bükreş altyapısının daha da gelişeceğini umuyor.

13 yıldır Londra’da bulunan genç girişimci Stelea, Lime firmasının Avrupa ve Ortadoğu operasyonlarına bakıyor.