Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamış olduğu yurt dışı öğretmenlik mülakat sonuçları, adayları isyan ettirdi. Yazılı sınavdan oldukça yüksek not alan öğretmenler, düşük mülakat puanlarıyla elendi. Mağdurlar, memurlar.net sayfasına içini döktü.
Milli Eğitim Bakanlığı, gurbetçilerin ya da akraba toplulukların yaşadığı ülkelerde istihdam etmek üzere 594 öğretmen seçmek için 2018 yılı Kasım ayında duyuru yayınladı.
Takvim gereği adaylar, 17 Şubat’ta mesleki yeterlilik sınavına tabi tutuldu. Kazananlar bir ay sonra açıklandı, mülakata davet edildi. ‘Temsil yeteneği sınavı’ olarak adlandırılan mülakatın sonuçları geçen hafta açıklandı.
Yazılı ve mülakat arasında 40 puan fark
Adayların büyük çoğunluğu, aldıkları mülakat puanını görünce şoka uğradı. Sonuçlar, sıralama listesi olarak paylaşılmadığı için adaylar birbirleriyle haberleşerek, yazılı ve mülakat puanları arasındaki farkı öğrenmeye çalıştı. Farkın 40 puana kadar çıkması, yurt dışı görevlendirmesine aday olan öğretmenleri çileden çıkardı.
Torpili olanlar atanıyor
Son yıllarda sıkça eleştirilen mülakat yöntemi için Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un ‘birbirine yakın puanlar’ sözünü hatırlatan adaylar, sonuçları adaletsiz buluyor. Memurlar.net’te yayınlanan haberin yorum kısmına içini döken adaylar, ‘torpil’ konusunu gündeme getiriyor. Aralarında daha önce yurt dışı görevi yapmış öğretmenlerin olduğu kimi adaylar, her iki dalda da yüksek puan almış olmasına rağmen elenirken, kimi yazılıdan aldığı yüksek puana rağmen mülakattan aldığı düşük puan yüzünden atanamamış. İşte portalda yayınlanan bazı yorumlar:
*Asya grubunda yazılıdan 87 aldım ve mülakatta 68 alarak elendim. Sadece adalet istiyoruz. Bu mülakat saçmalığı bitmeli.
Doktoralı, ama bir türlü mülakatı geçemiyor
*Geçen sene yazılıdan 86 aldım. Mülakattan ise 70. Ortalamam 78. 80 ve üzeri olanlar gönderildi. Adeta kuyumcu terazisi hassasiyeti ile not vermişler. Bu sene tekrar bir ümitle sınava girdim. Kırık ayağım ile özel arabayla Ankara’ya sınava gittim. Yazılıdan 85 aldım. Mülakata girdim. Mülakatım geçen seneye göre daha iyi geçti. Ama maalesef sonuç yine hüsran. Mülakat puanım 59. Yaklaşık 18 yıllık öğretmenim. Alanımda en iyi üniversitelerden birisinden yüksek lisans yaptım. Yine iyi bir üniversitede alanımda doktora yapıyorum. İdarecilik tecrübem var. Mülakatta tezim üzerine konuştuk. Ortam çok iyiydi. Ama sonuç açıklanınca bütün hayallerim yıkıldı. 2014 yılında da şube müdürlüğünde ilçe birincisi olmama rağmen yine mülakatta 70 verilerek atanamadım. Allah rızası için bu haksızlığa birisi dur desin.
*Yazılı 92, mülakat 49. Yüksek lisans mezunu, müdür yardımcılığı, tecrübesi, okulda ilçede sunuculuk, şiir dinletileri, projeler, halk oyunları sonuç getirmedi. Kusura bakmayın atomu da parçalayamadım. Ama 49’u da hak etmedim, ayıp! Bırakacaksan 60 ver, bırak, 49 nedir?
*Asya grubu ingilizce öğretmeniyim. 3 yıldır yazılıyı kazanmama rağmen mülakatta eleniyorum. Yazılı puanım 82, mülakat 48; fark 34. Sayın bakan adaletsizliği kaldıracağını söyledi mülakatlarda.
Bakan Selçuk, söz vermişti
Mülakat sistemi, öğretmenlerin yetkililerle buluştuğu her toplantıda sorun olarak gündeme geliyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, mart ayında katıldığı bir toplantıda, güvenlik soruşturmasında sıkıntısı yoksa, yönetici atama mülakatlarında herkese sınav puanının aynısının verileceğini müjdelemişti.