Moldova’da sosyalistlerle AB yanlıları arasında kurulan ve AB tarafından tanınan yeni hükümet, bir günün doldurmadan Anayasa Mahkemesi tarafından ‘illegal’ ilan edildi. Görevden geçici olarak el çektirilen İgor Dodon’un yerine atanan Pavel Filip, 6 Eylül’de erken seçime gidileceğini açıkladı.
3,5 milyon nüfuslu Moldova, cuma gününden bu yana olağanüstü bir süreçten geçiyor. Hükümet kurmak için yasal süre dolmadan Anayasa Mahkemesi cuma günü, parlamentonun feshedilmesine ve erken seçime gidilmesine hükmetti. Cumhurbaşkanı İgor Dodon, süre dolmadığı için bu kararı uygulamadı. Dodon’un desteklediği sosyalist parti, yasal sürenin son günü olan cumartesi günü AB yanlısı ittifakla uzlaşarak hükümet kurdu. Güvenoylaması, elektrikleri kesilen parlamentoda, jeneratörlerden sağlanan elektrik altında yapıldı.
Koalisyon ortaklarının tamamının oyuyla parlamentodan güvenoyu alan Maia Sandu hükümetinin ilk icraatı, İstihbarat Kurumu (SIS) ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (CNA) başkanlarını görevden almak oldu.
Anayasa Mahkemesi yeniden iş başında
Çok geçmeden Anayasa Mahkemesi yeni bir adım atarak, anayasaya uymadığı gerekçesiyle İgor Dodon’un yetkilerini geçici olarak askıya aldı. Dodon’un yetkileri, eski hükümetin başbakanı Pavel Filip’e devredildi. Pavel Filip, pazartesi sabah yaptığı açıklamada, 6 Eylül’de erken seçime gidileceğini duyurdu.
Öte yandan Maia Sandu hükümeti, bugünkü kabine toplantısını parlamentoda gerçekleştirdi. Siyasi analistlerce ‘kaos’ olarak yorumlanan mevcut tabloda, ülkede çifte kabine görev yapıyor.
Brüksel’den diyalog çağrısı
Kaostan çıkış yollarına ilişkin taraflar pozisyonunu korurken, Brüksel, diyalog çağrısında bulundu. Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Frederica Mogherini ve genişlemeden sorumlu komiser Johannes Hahn, yaptıkları ortak açıklamayla, kurumlardan sorunu diyalogla çözmelerini istedi. Oldukça dikkatli dil kullanılan açıklamada, ”Demokratik olarak seçilmiş meşru hükümetle çalışmaya hazırız.” ifadelerine yer verildi.
Romanya: 6 Eylül seçimleri iyi olur
Komşudaki sıcak gelişmelere ilişkin ilk resmi açıklama, Romanya dışişleri bakanlığından geldi. ”Maia Sandu hükümetini tanıyıp tanımadığı’ sorusu üzerine oldukça diplomatik bir dil kullanan Teodor Meleşcanu, ”Tanıma bir hükümeti değil devleti hedef alır. Hükümetin tanınması diye bir kavram yoktur. Gelişmelerden endişeliyiz. 6 Eylül’deki seçimlerin çözüm için kötü olmayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Romanya’daki muhalefet partisi lideri Eugen Tomac ise, Anayasa Mahkemesi’ni darbeye kalkışmakla suçladı. Tomac, Romanya hükümetinden Sandu hükümetini tanımasını istedi.
Moldova Anayasa Mahkemesi, herhangi bir yasayı kabul etmemesi ya da bakan atamaları nedeniyle son iki yılda beş defa Cumhurbaşkanı Dodon’un yetkilerini askıya almıştı.