Moldova’da yeni hükümet hızlı başladı

Moldova’da şubat sonunda yapılan seçimlerin ardından kurulan yeni hükümet dün parlamentodan güvenoyu aldı. AB yanlısı lider Maia Sandu yönetimindeki kabine ilk icraat olarak işadamı Plahotniuk’a yakın iki kurumun şefini görevden aldı.

24 Şubat’ta yapılan parlamento seçimlerinden Sosyalist Parti (PSRM) 35 milletvekiliyle birinci çıkmıştı. Cumhurbaşkanı İgor Dodon’a yakın olan sosyalistler, hükümet için seçimden ikinci çıkan AB yanlısı ACUM ittifakıyla anlaştı. AB yanlısı eski başbakan Maia Sandu yönetimindeki yeni kabine, dün parlamentodan güvenoyu aldı. Koalisyon taraflarının tam kadro lehte oy kullandığı Sandu kabinesi için 61 oy çıktı. Parlamento başkanlığına ise, koalisyon ortağı Sosyalist Parti’nin başkanı Zinadia Greceani seçildi.

İki isme görevden el çektirme

Yeni kabine dün akşam yemin ederek göreve başladı. Sandu hükümeti ilk icraat olarak, oligark Plahotniuk’un devlet içindeki kadrolarını temizlemekle işe başladı. İstihbarat Kurumu (SIS) başkanı Vasile Botnari ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (CNA) başkanı Bogdan Zumbreanu görevden el çektirildi. Geçen yıl eylül ayında Türk öğretmenlerin yasalara aykırı şekilde Türkiye’ye gönderilmesini İstihbarat Kurumu üstlenmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk öğretmenler kaçırıldıktan 1 ay sonra Kişinev’e yaptığı ziyarette Vladimir Plahotniuk ile bir araya gelmişti.
Plahotniuk’un intikamı

Hükümet formüllerinin dışında kalan işadamı Vladimir Plahotniuk ise, Cumhurbaşkanı Dodon’dan intikamını bir video kaydıyla aldı. Plahotniuk’a yakın medyada yayımlanan görüntülerde, işadamıyla Dodon arasında bir konuşmaya yer veriliyor. Görüntülerde Dodon, Sosyalist Parti için Rusya’dan aylık düzenli para yardımı geldiğini söylüyor. Plahotniuk’a yakın medya, bu durumun parti kapatma nedeni olduğunu ileri sürüyor.

Moldova’da parlamento seçimlerini sosyalistler kazandı