AVRUPALI SEÇMENLER SANDIK BAŞINDA

Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki seçmenler, önümüzdeki 5 yıllık dönemde Avrupa Parlamentosu’nda görev yapacak temsilcilerini seçmek için sandık başına gidiyor. İngiltere ve Hollanda’da seçimler bugün gerçekleştiriliyor.

AB parlamento seçimleri, 28 AB ülkesinde 23-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Çekler ve İrlandalılar cuma, Slovaklar, Maltalılar ve Letonyalılar ise cumartesi günü sandık başına gidecek. Romanya ile birlikte kalan 21 AB ülkesinde seçimler pazar günü gerçekleştirilecek.

DÜNYADA İKİNCİ EN BÜYÜK SEÇİM

Yaklaşık 400 milyon kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu ve Hindistan’dan sonra en büyük demokratik seçimler olarak tanımlanan AP seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarının pazar akşamı yerel saatle 22.00’dan sonra açıklanmaya başlaması bekleniyor. Yeni parlamento üyeleri, 2 Temmuz’da göreve başlayacak.

Avusturya ve Malta’da 16 yaşını dolduran vatandaşlar oy kullanma hakkına sahip. Diğer üye ülkelerde sandığa gitme yaşı 18 olarak belirlenmiş durumda.

Her 5 yılda bir gerçekleşen AP seçimlerine geleneksel olarak düşük katılım damga vursa da (2014’te katılım yüzde 42,6’da kalmıştı), bu yıl aşırı sağın yükselişiyle seçimlerin ‘AB projesinin referandumu’ havasına bürünmesi sonucu daha yüksek katılım olacağı tahmin ediliyor.

YARIŞ 751 KOLTUK İÇİN

Seçimlerde milletvekilleri AP’deki 751 sandalye için yarışıyor. Parlamentodaki sandalye dağılımı üye ülkenin nüfusuna göre belirleniyor. Böylelikle, AB’nin en yüksek nüfuslu ülkesi Almanya’ya 96 sandalye verilirken, Malta gibi düşük nüfuslu ülkelere 6 sandalye veriliyor.

İngiltere’nin birlikten ayrılması durumunda sandalye sayısının 705’e düşmesi, İngiltere’ye ait olan 73 sandalyenin de 14 üye ülke arasında dağıtılması öngörülüyor.