PAROLAYI BİLEMEYİNCE KENDİ ŞEHRİNE GİREMEDİ

İktidarın büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (PSD) Targovişte ilinde pazar günü yaptığı miting nedeniyle, şehre girmeye çalışan araçlara polis şifre sordu. Şifreyi bilmeyen sürücüler, araçlarını yol kenarına bırakarak şehir merkezine yaya gitmek zorunda kaldı.

Kamuoyu, akıllara durgunluk veren bu uygulamadan, bir sürücü ile polis arasında yaşanan ‘parola’ diyaloğunun sosyal medyaya yansımasıyla haberdar oldu. Paul Mihalache’nin facebook hesabından yayınlanan görüntülerde polis, durdurduğu sürücüden özel bir şifre ve kart göstermesini istiyor. Neye uğradığını şaşıran sürücü, ”Bu ne saçmalık! Ben maça gidiyorum.” diye tepki verince polis, şifreyi bilmeyen vatandaştan aracını kenara çekip yürüyerek yola devam etmesini istiyor. Euronews’e konuşan sürücü Paul Mihalache, arabasını benzin istasyonuna bırakıp yola yürüyerek devam ettiğini anlattı.

Azi parola la intrarea în Târgoviște, mâine la ieșirea din țară…

Posted by Mihalache Paul on Sunday, May 19, 2019

POLİS DOĞRULADI

Dombovita polisi, söz konusu videonun sosyal medyada yayılması üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, Targovişte’de düzenlenen mitingin huzur içinde geçmesi için, organizatörlerin şifre uygulaması getirdiği duyuruldu.

GELDİĞİ BELDENİN İLK HARFİ

Hotnews’in edindiği bilgiye göre, Sosyal Demokrat Parti yönetimi, bölgenin çeşitli kasabalarından gelenler için oturdukları şehir ya da kasabanın ilk harfini şifre olarak belirledi. Mitinge gelen sürücü, bir kartona yazdığı harfi barikatı kuran polise göstererek şehre giriş izni aldı. Bu şekilde mitinge kontrolsüz girişler engellendi. Geçtğimiz günlerde PSD mitingleri, karşıt görüşlü insanların protestolarına sahne olmuştu.

KOMÜNİZM UYGULAMASI

Parola uygulaması kamuoyunda tepki topladı. Bazı kesimler bir partinin devletin polisinden böyle talepte bulunamayacağını ileri sürerken, bazıları komünist sisteme dönüldüğü benzetmesini yaptı. Görüntüleri paylaşan Paul Mihalache, ”Targovişte’ye bugün giriş şifreyle, yarın da çıkış…” yorumunu yaptı. PSD lideri Liviu Dragnea’nın kalabalığa sızan göstericilerden sıkıldığını kaydeden gazeteci Mari Jeanne Ion ise şu tespitleri yaptı: ”Her seferinde, insanlar yolsuzlukla mücadele yasalarını geri alma ve adalet sistemini değiştirmek için hükümet ve parlamento çoğunluğunun aldığı önlemlerden memnuniyetsizliklerini dile getiriyor.”

AB parlamentosu seçimleri 26 Mayıs’ta yapılacak. Romanya, Brüksel’e 33 parlamenter gönderecek.