YUNANİSTAN, İLTİCA İÇİN MERİÇ’İ GEÇENLERİ DÖVEREK GERİ İTİYOR

Yunan güvenlik güçleri, son 10 gün içinde Meriç nehrini geçerek sığınma talep eden 51 Türk, Afgan ve Pakistanlı göçmeni döverek geri gönderdi. Türk güvenlik güçlerince yakalanan yabancılar serbest bırakılırken, Hizmet hareketi mensubu ve Kürt kökenli 38 kişiyi tutukladı.

23 Nisan’dan bu yana Meriç nehrini geçen düzensiz göçmenler, iltica talebinde bulundukları halde uluslararası yasalara aykırı şekilde push-back denilen geri-itme işlemine tabi tutuluyor. Nehrin Yunan yakasında güvenlik güçlerine teslim olan göçmenler, botlara bindirilerek Türk sınırına gönderiliyor. Göçmenler bu sırada şiddete maruz kalıyor.

Bölgede aktif insan hakları kuruluşları ve yerel gazeteler, farklı gruplar halinde Meriç nehrini geçen göçmenlerden geri itilenlerin sayısını 51 olarak rapor ediyor. Geri itilenlerden 11 kişilik grup ise, ikinci kez Meriç nehrini geçerek Yunan makamlarına ikinci kez iltica talebini iletti. İçinde hamile bir gazetecinin olması nedeniyle Birleşmiş Milletler yetkilileri devreye girince, iltica işlemleri başlatıldı. Bu gruptakilerin IPA News’e verdiği bilgilere göre, maskeli kişiler gelen kişilere şiddet uyguluyor. Bota bindirip geri gönderdikleri göçmenleri yakalaması için Türk askerine ışıkla sinyal gönderiyor.

Geri itilen Hizmet mensubu ve Kürt kökenli kişiler tutuklanırken, Afgan ve Pakistanlılar sorgularının ardından serbest bırakıldı. İki Pakistanlının vücutlarında oluşan morluklar sosyal medyaya yansıdı.

https://twitter.com/dmkt1/status/1123904617409142784?s=12

İNSAN HAKLARI ÇİĞNENİYOR

Push-back olarak adlandırılan uygulama, Yunanistan’ın imza koyduğu Cenevre Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşmesi’ne aykırı. Geri gönderilen Türk vatandaşlarının tutuklanması ise, Yunan makamlarının sorumluluğunu bir kat daha artırıyor.

Öte yandan Europol genel müdürü Catherine De Bolle, geri itmelerin yaşandığı bölgede incelemede bulundu. Yunanistan’ın özel zorluklarının farkında olduğunu kaydeden De Bolle, ”Hüküm süren durumu anlamanın en iyi yolu yerinde görmektir. Yunan makamlarına gerekli desteği vereceğiz.’’ sözü verdi.