ROMANYA’DA AB PARLAMENTOSU İÇİN 23 PARTİ YARIŞIYOR

26 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimlerle, Avrupa Birliği parlamentosuna gidebilmek için Romanya’da 23 parti ve 7 bağımsız aday yarışacak. Yarış sonunda kazanan 33 parlamenter, 5 yıl boyunca Strasburg’da Romanya’yı temsil edecek.

Romanya, 2007’de üyesi olduğu Avrupa Birliği’nin yasama organı olan AB Parlamentosuna üçüncü kez temsilci gönderecek olmanın heyecanını yaşıyor. Brexit kararıyla İngiltere’nin ayrılması, Romanya’nın Avrupa Parlamentosu’ndaki kontenjanını bir sandalye artırdı. Romanya’nın 33 kişiyle temsil edileceği Strasburg’da 705 parlamenter görev yapacak.

Romanya’daki siyasi partiler adaylarını Merkez Seçim Kurulu’na (BEC) bildirerek, yarışı başlattı. Seçim yarışına 23 partiden yaklaşık 700 aday katılıyor. Son anketlere göre 7 partinin yüzde 5 barajını aşacağı öngörülüyor.

AB Parlamentosu’nun cuma günü yayımladığı ankete göre, iktidarın büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin(PSD) oyu yüzde 29 olarak gözüküyor. Ankette, muhalefetteki Ulusal Liberal Parti (PNL) yüzde 24,7 oyla ikinci sırada yer alırken, USR-PLUS ittifakının oy oranı yüzde 14,2 olarak tahmin edilmiş. Hükümetin küçük ortağı liberal parti ALDE’nin yüzde 10,7, eski başbakan Victor Ponta’nın kurduğu Pro-Romania partisinin yüzde 9,6 oy alması öngörülüyor. Macar azınlığın partisi UDMR ile sağ eğilimli Halk Hareketi Partisi’nin yüzde 5 sınırını zorlayacağı da öngörüler arasında.

”AB fonlarında Romanya fazlasını hak ediyor” sloganı kullanan PSD, eski AB Fonları Bakanı Rovana Plumb’u ilk sıraya yazdı.
SOSYAL DEMOKRATLARIN KADROSU GÜÇLÜ

Liviu Dragnea’nın liderliğini yaptığı PSD’nin listesinde 43 aday yer alıyor. Eski AB Fonları Bakanı Rovana Plumb, Antena 3 televizyonundan Carmen Avram ve senatör Claudiu Manda listenin tepesinde yer alan isimler. İlk 10 isim arasında, Dan Nica, Maria Grapini ve Victor Negrescu gibi eskiden bakanlık ya da AB parlamenterliği yapmış adaylar da var.

KIDEMLİ PARLAMENTER ALDE’DE LİSTE BAŞI

Koalisyon ortağı ALDE’nin 42 adayla yarıştığı seçimlerde, liste başını kıdemli AB parlamenteri Norica Nicolai çekiyor. Andrei Gerea, Varujan Vosganian ve Daniel Barbu gibi eski bakanlar listede ilk 10’a giren diğer isimler.

Ünlü televizyon programcısı Rareş Bogdan, liberallerin listesinde ilk sıraya yerleşerek, AB parlamenterliğinin kapısını araladı.
ÜNLÜ TELEVİZYONCU LİBERALLERİN LİSTE BAŞI

Liberallerin aday listesinin başında ünlü televizyon yorumcusu Rareş Bogdan yer alıyor. Siegfried Mureşan, Vasile Blaga ve Cristian Buşoi gibi AB parlamenterleri PNL’nin ilk 10’de gösterdiği adaylar arasında.

ESKİ BAŞBAKAN USR-PLUS İTTİFAKINDA

Gelecek yılki seçimler için birleşen USR-PLUS ittifakı, aday listesinin ilk sırasına eski başbakan Dacian Cioloş’u koymuş. Cristian Ghinea, Dragoş Pîslaru ve Clotilde Armand ilk 10 arasındaki diğer isimler.

PONTA’NIN LİSTESİNDE AĞIR TOPLAR VAR

Eski Başbakan Victor Ponta, partisi Pro-Romania’nın listesinin başında yer alarak Strasburg kapısını araladı. Ponta’yı izleyen isimler arasında, eski başbakan Mihai Tudose, iki dönemdir AB parlamenterliği yapan Corina Cretu ve eski Moldova Başbakanu İurie Leanca yer alıyor.

BARAJDAKİ PARTİLERDE DURUM

Seçim barajı olan yüzde 5 sınırında yer alan Halk Hareketi Partisi’nin (PMP) listesinde ilk sırada esi cumhurbaşkanı Traian Basescu var. Partinin genel başkanlığını yürüten Eugen Tomac ise kendini ikinci sıraya koymuş.

Macar azınlığın partisi UDMR’de liste, AB parlamenteri Iuliu Winkler’le açılmış. Parti başkanı Kelemen Hunor ise adını listenin 10. sırasına koymuş.

Yarışa giren UNPR, Liberal Sağ, Prodemo, Demokrasi ve Dayanışma Partisi gibi oluşumlara şans tanınmıyor.

AB parlamentosu seçimleri için resmi kampanya 27 Nisan’da başlayacak, 25 Mayıs sabahına kadar sürecek.