YEREL SEÇİMLER, ERDOĞAN’A UYARI ATIŞI SAYILIR MI?

Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi, pazar günkü yerel seçimden Türkiye’nin en güçlü partisi olarak çıksa da, büyük kentlerde yenilgiyi tattı: Muhalefet Ankara, İzmir, Antalya ve küçük bir farkla İstanbul’da seçimi kazandı. Avrupa basınındaki kimi köşe yazarları sonuçları bir dönüşümün ilk işaretleri olarak yorumlarken, bazıları Erdoğan’ın şimdilik gücünden pek bir şey kaybetmediği görüşünde.

AKP HÜKÜMRANLIĞININ OLASI SONU

Avusturya gazetesi Kurier’e göre Türkiye’deki yerel seçimler, Erdoğan döneminde sonun başlangıcı olabilir. Başkanlık seçiminde Erdoğan’ın Ankara, İzmir ve İstanbul’da çoğunluğu alamadığını hatırlatan Walter Friedel, Kurier’deki köşesinde şu görüşü paylaşıyor: ”Türkiye’de yerel seçimler her zaman gelecekteki siyasi gelişmeleri doğru ölçen bir gösterge olagelmiştir. Bu bağlamda pazar günkü seçim, AKP’nin üstünlüğünün sonuna işaret ediyor olabilir.”

Her şeye ragmen Erdoğan’ın pes etmeyeceğini öngören Frieder, ”4 yıl sonraki seçimlere kadar ekonominin canlanması durumunda Erdoğan, tepedeki yerinde kalabilir.” diyor.

POPÜLİZMİN MUMU YATSIYA KADAR YANDI

İtalyan gazetesi La Stampa’da yazan ekonomi uzmanı Stefano Lepri, popülizmin mumunun yatsıya kadar yandığı görüşünde. Erdoğan yönetimindeki Türkiye ekonomisinin başarılı bir dönemden sonra yapılan bir dizi hatalarla kötü gidişin başladığını hatırlatan Lepri, şu vurguyu yapıyor: ”Son iki ayda fiyatların yüzde 20 artıp bir milyondan fazla istihdam imkanının yok olmasıyla pek çok seçmenin mutsuzluğu anlaşılır bir şey. Popülist reçetelerin hepsi birbirinin aynı değil. Ancak popülizm adı altında topladığımız farklı siyasi güçleri iktidara getiren nedenler çok farklı olmakla beraber ortak bir paydaları da yok değil: Cazip hayalleri içeren propaganda bir noktada gerçeklerle çarpışıyor. Ve gerçek, intikamını alıyor.”

BÜYÜK ŞEHİRLERİ KAYBETTİ, O KADAR!

Contributors adlı blogda yazan Alexandru Damian, Erdoğan’ın kaybettiği görüşüne katılmıyor. ‘’O sadece büyükşehirleri kaybetti, başka değil’’ başlıklı analizinde Damian, cumhurbaşkanının hala bütün ülkeye sıkı bir şekilde hakim olduğuna işaret ediyor. MHP ile yapılan ittifakın, 24 Haziran 2018 seçimlerindekine yakın sonuçlar aldığını hatırlatan Damian şu görüşü paylaşıyor: ‘’Balkon konuşmasında, seçimden önceki düşmanlaştırıcı söylemden kısmen uzaklaşmış görüntü veren Erdoğan, geriye çekilip Türkiye’yi Erdoğanlaştırma politikasını hiçbir engelle karşılaşmadan devam ettirebilir.”