ÇİN, DİNİ AMAÇLA TOPLANANI İHBAR EDENE PARA ÖDÜLÜ VERECEK

Çin yönetimi, dini ibadet maksadıyla bir araya gelenleri ihbar edenlere para ödülü verileceğini açıkladı. Duyuruda, somut olarak geçmese de Uygur Türkleri’nin da bundan etkileneceği düşünülüyor.

Guangzhou’daki Etnik ve Dini İşler Bürosu, ülkede herhangi bir din adına yapılan faaliyetlerin önüne geçmek için bir dizi yeni tedbirler açıkladı. 20 Mart’ta yapılan açıklamada, ‘yasadışı dini faaliyetler’ zikredilen bu faaliyetleri ihbar edenlere para ödülü vaadediliyor. Yapılacak ihbarlar için, verilen bilginin önemi ve detayına bağlı olarak 3 bin (450 ABD Doları) ile 10 bin yuan (1500 Dolar) arasında ödül verilecek. Telefonla, yazılı veyahut şahsen yapılacak ihbarlarda, en üst seviye ödül için polisle işbirliği yapma şartı aranıyor.

Duyuruda herhangi bir inanç grubu zikredilmese de, Çin’in Uygur Türkleri ile ilgili yaklaşımı göz önüne alındığında, uygulamanın Müslüman avına dönüşmesinden endişe ediliyor. Pekin yönetimi, kamplarda azınlıkların ‘eğitildiğini’ savunarak Birleşmiş Milletler’in gündeme getirdiği insan hakları ihlallerine dair raporları reddediyor.

İlan edilen ihbar kampanyasından her din mensubu etkilenecek. Asianews’e konuşan yerel bir rahip, “Yetkililer bu önlemleri uygulamaya koymak için Paskalya’dan hemen önce daha iyi bir zaman seçemezlerdi.” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Euronews Türkçe’de yer alan değerlendirmede, BM raporlarına göre, Çin hükümeti ülkede tüm etnik gruplar arasında birliği sağlamak adı altında yaklaşık 2 milyon Uygur Türkünü kamplarda topladı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet Aralık 2018’te yaptığı açıklamada Müslümanlara nasıl muamele edildiğini görmek ve dünya gündemini meşgul eden iddiaları açıklığa kavuşturmak için söz konusu kampları yerinde görmek istediklerini açıklamıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü 2017 sonundaki “Çin azınlık bölgesinde milyonlarca kişinin DNA’sını topluyor” başlıklı raporunda Halk Sağlığı Programı adı altında özel DNA bilgilerinin polis tarafından toplandığını bildirmişti. Rapora göre Çinli yetkililer Sincan bölgesinde 12 ile 65 yaş arasındaki halktan DNA örnekleri, parmak izleri, göz taraması ve kan grubu gibi bir çok bilgi topluyor.