BANKADAKİ DÖVİZ HESABINDAN ALINACAK VERGİYE YÜZDE 50 ZAM

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, bankalarda döviz cinsinden tutulan mevduatların, 1 yıllık faiz gelirinden yapılacak kesinti yüzde 20’ye yükseltildi.

21 Mart’tan geçerli olan kararnameye göre, vadesi bir yıla kadar olan döviz hesaplarının faiz getirisinin beşte biri vergi olarak alınacak. Daha önce bu oran yüzde 13 idi. Bir yıldan uzun vadeli hesaplarda ise bu kesinti yüzde 18 olarak gerçekleşecek.

AMAÇ, HALKI DÖVİZDEN KAÇINDIRMAK

Ekonomi çevrelerinde son kararname, hane halkının dövizden kaçındırma hamlesi olara yorumlandı. Bu yöntemi ‘cılız ve işlevsiz’ olarak nitelendiren ekonomi profesörü Özgür Demirtaş, yapılması gerekenin Türk lirasına güveni sağlamak olduğu görüşünde.

Demirtaş twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu tespiti yapıyor: ”Hane halkı dövizi, o dövizin faizi için almıyor. TL’ye olan güveni sarsıldığı için alıyor, Enflasyona karşı korunmak için alıyor. Bu alımı engellemenin yolu, mevduat faizlerini enflasyonunda altına zorla ittirmemektir. İnsanların TL’ye güvenini sağlamaktır. Kağıt üzerindeki enflasyonu değil hissedilen enflasyonu düşürmektir.”