‘TABUTLARDA GÖNDERİRİZ’ TEHDİDİ AVUSTRALYA’YI KIZDIRDI

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çanakkale Savaşı’nın 104’üncü yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada sarf ettiği sözleri ‘rencide edici’ olarak yorumladı.

Erdoğan’ın 18 Mart töreninde ”Bir daha gelirseniz sizi tabutlarda göndeririz.” şeklindeki sözleri, Avustralya’nın tepkisine neden oldu. Türkiye’nin Canberra Büyükelçisi Korhan Karakoç başbakanlık konutuna çağrıldı.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Morrison, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin Avustralyalılar için son derece rencide edici olduğunu ve böylesine hassas bir ortamda sarf edilmesinin pervasızlık olduğunu düşünüyorum” dedi.

Görüşmede sunulan gerekçeleri kabul etmediğini söyleyen Morrison, AFP’ye yaptığı değerlendirmede ilişkilerin gözden geçirilmesi konusunda “tüm seçenekleri” değerlendireceğini söyledi.

‘SÖZLERİ ÇARPITILDI’ SAVUNMASI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinni bağlamından koparıldığını savundu. Twitter hesabından İngilizce yaptığı paylaşımda Altun, Erdoğan’ın bu sözleriyle Türkiye’ye karşı geçmişte ve bugün yapılan saldırıları kapsayan tarihsel bir bağlamdan söz ettiğini ileri sürdü.

Öte yandan krizi yumuşatmak için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne ile telefonda görüştüğü öğrenildi.